Médianapló

Médianapló - Etessük-e a trollt?

2018. március 21. 10:13 - Zöldi László

A Magyar Narancs legutóbbi számában találtam egy nagyon érdekes cikket. Szerzője nyelvész, Cseresnyési László évek óta él Japánban, és csak látogatóba jár haza. Legutóbb két hetet töltött itthon, és a közhangulatot azzal jellemzi, hogy három utcai verekedést látott. Aránylag csekély, mintegy öt gépelt oldalnyi terjedelmű, bár annál elgondolkoztatóbb írásában a digitális zaklatás jelenségét tárja föl.

Figyelemre méltó mondandóját Nicole Sullivan Don’t Feed the Trolls című esszéjére alapozza. Olykor nehéz is eldönteni, vajon a Facebook tartalomfejlesztőjét idézi-e, vagy a saját tapasztalataival egészíti ki a tudós hölgy okfejtéseit. Abban egyetértek velük, hogy érdemes a kommentelőt és a trollt megkülönböztetni. Kétségtelen, hogy az álneves hozzászólók letegeznek bennünket, a saját nevünkön írókat, a trollt azonban ráadásul még a származásunk is érdekli. Elvégre vélt vagy valóságos eredetünkből vezeti le cáfolhatatlan, kétségbevonhatatlan, megfellebezhetetlen következtetéseit.

A nyelvész cikkíró szerint a troll a spam rokon értelmű szava, voltaképpen a kéretlen üzenetek álnév mögé bújt megszemélyesítője. Abba most nem mennék bele, vajon a digitális zaklató meggyőződésből vagy anyagi ellenszolgáltatás fejében végzi-e „áldásos” tevékenységét. Ez ugyanis olyan terület, amelyről keveset tudhatunk. Annyi mégis bizonyos, hogy nem érdemes a trollt lebecsülni. Félművelt persze, és föl sem ötlik benne az önkritika lehetősége, a digitális kocsmában viszont megtanulta, hogy „a hangerő és a provokatív fellépés sokkal gyakrabban biztosítja a figyelmet, mint a cizellált érvelés”. (A nyelvészt idéztem.)

Nekem is van olyan „ismerősöm”, aki kisajátította magának az első hozzászólás jogát. Még át se fésültem a Médianapló világhálóra föltett bejegyzését, ki se gyomlálhattam belőle az elütéseket, ő már hozzászól. Olyan irányba tereli a vitát, amely elkanyarodik a lényegtől. S ha egy kommentelő visszamerészkedik az alaptémához, ő bizony a maga nem igazán barátságos modorában dörren rá, és arra kényszerít, hogy alkalmazkodjon az elterelő hadművelethez. Volt olyan bejegyzésem, amely alatt a nyolcvan kommentből minden harmadikat ugyanaz írta - két különböző álnéven. Jól elvitatkozgatott az alteregójával.

Egyre inkább az a benyomásom, hogy az internet szörnyetege, a troll közös ellensége a bloggernek és a kommentelőnek. Az utóbbi kettő pedig csupán ellenfele, ha úgy tetszik: vitapartnere egymásnak.   

49 komment
süti beállítások módosítása