Médianapló

Médianapló - Kunhalmi Ágnes mennyivel maradt alul 2014-ben?

2018. február 23. 10:16 - Zöldi László

Az MSZP budapesti szervezetének elnöke elgondolkoztató kijelentéssel lepte meg a médiafogyasztókat. Egy tévéműsorban imigyen noszogatta az ellenzéki pártokat: „Együttműködésre azért van szükség, hogy a választás után is együtt őrizzük az ellenállás lángját a Fidesszel szemben.” (ATV, 2018. február 12.) Okfejtését azért hozom szóba, mert ma reggel az ellenzéki pártok 2014-ben elszenvedett kudarcát Vuity Tvrtko műsorvezető épp az ő esetével érzékeltette. 

A szocialista politikus a pestszentimrei-pestszentlőrinci körzetben indult, és az úgynevezett kamupártok eloroztak tőle néhány száz szavazatot. Így kapott ki minimális különbséggel, „59 vagy 60” vokssal. A műsorvezető pontatlanul fogalmazott, mégis majdnem fején találta a szöget. Valószínűleg azért, mert a négy év előtti fejleményekből derengett neki valami. Az történt ugyanis, hogy Kucsák László fideszes képviselőjelölt 20650 szavazatra tett szert, Kunhalmi Ágnes pedig 20590-re. A különbség csakugyan hatvan volt, ez ködlött fel a műsorvezetőnek.

Igen ám, de föllebbezett a vesztes, és újra számlálták a szavazatokat. A Kunhalmira adott, bár érvénytelenített voksok között az ellenőrök találtak még két érvényeset, Kucsák érvényesei között pedig két érvénytelent. Így jött ki az 56-os különbség, amelyet a budapesti szocialisták vezetője nyakra-főre ismételget, figyelmeztetvén bennünket arra, hogy kamupártok most is lesznek, és a széttagolódott ellenzék hőn áhított egysége egyelőre csupán vágyálom. Hajdani esete gyakran kerül szóba, a legutóbbi napokban legalább tucatnyiszor hallottam vagy olvastam.

Akik mondták, írták (nyilatkozó közéleti személyiségek, interjúkészítő újságírók), különféle számokat emlegettek, ám egyszer sem találták el a bűvös 56-ost. Nem várnám el tőlük a pontosságot, amelyet történelem szakosként megszoktam, és magamra nézve kötelezőnek tartok. Azzal azonban talán még ők is egyetértenek, hogy növelné szavaik hatását és személyiségük hitelét, ha a nyilvános rögtönzés előtt utánanéztek volna a 2014-es szavazás körülményeinek. Elvégre tudták, hogy milyen témában szólalnak meg, és azt is sejtették, hogy a négy év előtti esetnél szűkebb eredmény aligha jut az eszükbe.

Mellesleg a különbséget könnyű megjegyezni. Egyik legnevezetesebb történelmi dátumunkról, az 1956-ról, vagy a fővárosban közismert 56-os villamosról még annak is beugorhatna, aki nyilvánosan latolgatja a közelgő választás esélyeit.         

36 komment
süti beállítások módosítása