Médianapló

Médianapló - Rothschild, a galambröptető bankár

2018. január 26. 10:35 - Zöldi László

A Népszava tegnapi számában továbbgondolásra késztető cikk jelent meg. Nemzedéktársam és hajdani kollégám a Magyar Ifjúság szerkesztőségéből, Somfai Péter a nemzeti burzsoázia nyomába eredt. Eszmefuttatását arra alapozta, hogy az első millió eredete majd’ mindig kétes, és eljutott Orbán Viktor kiválasztottjaihoz, a NER-lovagokhoz.

Okfejtését Nathan Rotschilddal indította, „aki egy híres legenda szerint 1815-ben, néhány órával a waterlooi csata után gyarapította milliókkal a család mesés vagyonát egy jól szervezett spekuláció révén”. Az említett esztendő június 18-áján kétségkívül egy dombok övezte katlanban dőlt el Európa sorsa. Farkasszemet nézett egymással a kor két legnagyobb hadserege. Napóleon francia császár 74 ezer katonát és 254 ágyút vonultatott fel, Wellington brit herceg pedig 68 ezer harcost és 184 ágyút. A csata délután kettőkor kezdődött, és este kilenckor fejeződött be. Napoleon 25 ezer halottat és hétezer foglyot veszített, Wellington „csak” 20 ezer katonát.

Még ők sem tudták azonban, hogy a legtöbbet Rothschild nyerte. A környező dombokról az ő kémei figyelték a fejleményeket. Amint befejeződött a sorsdöntő csata, a fakalitkából előkerültek a postagalambok, és elröpültek a szigetország irányába. Cérnával lemértem a térképen, légvonalban mintegy 350 kilométert kellett megtenniük. A győzelem hírét sokkal korábban továbbították, mint a Napoleont verő Wellington herceg postahajója. A madarak négy óra alatt jutottak el Dél-Angliába, a feltörekvő bankház nyolcórányi előnyre tett szert a lomha postahajóval szemben.

Érdekesek a pénzügyi következmények. A brit üzletemberek kontinentális követelései (kintlevőségei) ugyanis beragadtak, elvégre Napoleon elfoglalta szinte egész Európát. Amikor leszállt a leggyorsabb galamb, Rothschild a brit győzelem ismeretében kezdte fillérekért árulni a birtokában lévő kontinentális kötvényeket. Nem verte nagydobra, inkább csak fülbe súgta, hogy Wellington elveszítette a waterlooi csatát, és Napoleon maradt Európa ura. A tőzsdén kitört a pánik, minden befektető szabadult az értéktelennek vélt államkötvényektől, amelyeket a leleményes bankár megbízottjai bagóért vásároltak föl.

Mire megérkezett Wellington futárja a győzelem hírével, Nathan Rothschild már meg is sokszorozta a vagyonát. Arról nincs információm, hogy a győzelmi hírt mivel köszönte meg a postagalamboknak. Azt azonban merem állítani, hogy az álhírt, az úgynevezett fake news-t nem Trump találta ki.

6 komment
süti beállítások módosítása