Médianapló

Médianapló - Hajóágyú-e a Szélt elsöpörni kívánó Németh Szilárd?

2018. január 17. 09:47 - Zöldi László

Elképzelem a történelmi filmekből ismert hajóágyút. Sínen mozog előre-hátra, máskülönben nem fejtheti ki a pusztító hatását. Olykor azonban előfordul, hogy a kötelékeitől megszabadulva végigsöpör a fedélzeten, és elsodor mindent-mindenkit. Efféle nehezéknek véltem Németh Szilárd hajdani rezsibiztost, a Fidesz alelnökét és a Magyar Birkózó Szövetség elnökét. Ma már nehéz eldönteni, vajon gazdátlanul tarol-e a nyilvánosság fedélzetén, vagy a maga bárdolatlan, faragatlan, modortalan, pallérozatlan módján készíti elő az Orbán-kormány intézkedéseit.

Ezúttal azzal állt ki a nyilvánosság elé, hogy Szél Bernadettet ki kéne tiltani a nemzetbiztonsági bizottság üléséről. Kinézi az LMP társelnökéből és miniszterelnök-jelöltjéből, hogy Soros György „embereként” szerezhetne tudomást a magyar származású amerikai milliárdos támogatta civil szervezetek ellen tervezett intézkedésekről. Amikor figyelmeztették, hogy egy országgyűlési képviselőt mégsem lehet csak úgy kitiltani ama bizottságból, amelynek évek óta a tagja, módosította az álláspontját. Csupán akkor kéne kizárni az ellenzéki politikust, amikor a „Soros-terv” elleni föllépést latolgatják. Amidőn kiderült, hogy jogilag ez sem lehetséges, tovább pontosított: amennyiben Szél honanya jelen lesz az adott ügy tárgyalásán, a bizottság kormánypárti tagjai kivonulnak az ülésteremből. Lefordítom: nem vitatják meg azt a kérdést, amelyet ők erőltettek napirendre.

Mindez pedig azért, mert a most negyven körüli Szél Bernadett gimnazista korában egy nyarat töltött az Egyesült Államokban Soros György támogatásával, illetve másfél évtizede rövid ideig civil aktivistaként dolgozott a Menedék nevű alapítványnál, amelyet Soros állítólag szintén támogatott. Azért ötlött fel az elszabadult hajóágyú metaforája, mert a jogállami korlátaitól megszabadult hatalomnak van egy foka, amikor már kifogyott a külső ellenségekből, és a saját szervezetén belül keresi az üldözendőt, a megsemmisítendőt. (A magyar történelemből az olvasók figyelmébe ajánlom például a Rajk-pört.)

Ha a kis híján teljhatalmat gyakorló pártban a kelleténél komolyabban vennék az alelnöküket, akkor az ellenzéki politikus felvázolt kapcsolódási pontjai alapján akár elő is vehetnének néhány Fidesz-politikust. Akik Soros György pénzén tanulták angolszász nyelvterületen a nemzetközi érintkezés nyelvét, és próbáltak elmélyülni a társadalomtudományok szakirodalmában.                  

25 komment
süti beállítások módosítása