Médianapló

Médianapló - Az MSZP kovász-e még az ellenzéki együttműködésben?

2018. január 11. 10:44 - Zöldi László

Együtt jártunk egyetemre, egy időben kerültünk a fővárosba, ugyanazokban a szerkesztőségekben dolgoztunk, együtt jártunk a debreceni Loki budapesti mérkőzéseire, ugyanabban az évben mentünk nyugdíjba. Aztán ő háromezer kilométernyire költözött, és onnan rótta föl, hogy túl gyakran foglalkozom az MSZP kommunikációs ügyetlenségeivel. Lehet, hogy igaza van, az alkalmakat azonban nem én teremtem, hanem a politikai valóság.

Tegnap este például a szocialisták két vezetője ugyanazt mondta. Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, az MSZP újdonsült miniszterelnök-jelöltje egy tévéműsorban kereste a szövetségeseket, mondván: „Az ajtóm mindenki előtt nyitva áll.” A választási kampány másik arca, a szocialisták budapesti szervezetét vezető Kunhalmi Ágnes pedig ezt fejtegette: „A kapunk mindenki előtt nyitva van.”  Ismerős mondat. A korábbi miniszterelnök-jelölt, Botka László 2017 elején bejelentette, hogy végiglátogatja a „demokratikus ellenzéki pártokat”, vagy legalábbis fölveszi velük a kapcsolatot. Aztán egyiket sem látogatta meg, egyik pártelnöknek sem telefonált, inkább azt mondta, hogy az ajtaja mindenki előtt nyitva áll.

Rosszul mérte föl a politikai helyzetet. Nem vette észre, hogy az MSZP lefutó márka. A potenciális szövetségesek már nem kezelik nagy pártként, Orbán Viktor kihívójaként; a diktátummal felérő invitálás helyett legföljebb azt fogadják el, ha a szocialisták belesimulnak a nehezen kibontakozó ellenzéki együttműködésbe. Botka László vesszőfutása október 2-án torkollott lemondásba. Utódja, a más pártból érkezett Karácsony Gergely és az MSZP-kampány másik arca, Kunhalmi Ágnes őszintébb politikusnak tűnik fel. Ők már nem kecsegtetik lehetséges partnereiket látogatással vagy telefonhívással, ők csupán nyitott ajtóval-kapuval várják a jelentkezésüket.

Viselkedésük rímel a Botkáéra, bár a mondandójukat szelídebben adják elő. Nem törnék pálcát fölöttük, csupán azt firtatom, hogy szembenéztek-e a helyzettel. Vajon Botka László lemondása óta visszafényesedett-e a szocialista márka patinája? Vajon a közvélemény-kutatások szerint nagyobb pártnak fest-é az MSZP? Vajon az elfuserált kísérletnél jobban vonzza-e a szövetségeseket? A kérdésekre a közelgő országgyűlési választáson kapunk majd választ. Addig is békén hagynám a szocialistákat, félő azonban, hogy az ügyetlen kommunikációjukkal megint alkalmat teremtenek a nyilvános tűnődésre.             

4 komment
süti beállítások módosítása