Médianapló

Médianapló - Szavahihető politikus-e Vona Gábor?

2018. január 07. 09:59 - Zöldi László

Vona miért nem bontja ki a valóság minden részletét? Két napja ezzel a címmel közöltem bejegyzést, amelyet 1800-an olvastak el. (Tavaly 807574-en olvasták a Médianaplót, a napi átlag 2212.) A kommentelők körében vita bontakozott ki.

Akadt olyan, aki fidesznyiknek nyilvánított. Közelebb járt volna az igazsághoz, ha baloldali értékrendű értelmiséginek vél, ám ebbéli minőségemben se törekedtem a jobboldali politikus lejáratására. E rovatban a politikusok retorikájával is foglalkozom, ezúttal a szavahihetőségüket vizsgáltam Vona egyik megnyilatkozása okán. Ugyanezt megtettem más (kormánypárti, baloldali és liberális) politikusokkal is, ezt bárki ellenőrizheti.

Voltak olyanok is, akik szerint meghamisítottam a Jobbik-elnök szavait. Felróttam ugyanis neki, hogy miközben 2012. június 28-an nem tartotta demokratikusnak a pártját, 2018. január 4-én már ezt válaszolta a Zsúrpubi.hu kérdésére, hogy „A Jobbik demokratikus párt-e?”: „Mindig is az volt.” Ellentmondást fedeztem föl, és idéztem egy Vona-mondatot, amidőn még ezt fejtegette: „Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk.” Én biztosan nem hamisítottam, legföljebb az MTI, mert az idézetet így vezettem be: „A Magyar Távirati Iroda szerint.”

Az egyik kommentelő mellékelte az Origo.hu 2014. április 4-én keltezett interjúját, amelyben Vona mentegetőzött: „akkor szándékosan mondtam el ezt a mondatot, hogy kiprovokáljam, hogy a mondatnak az első felére is figyeljenek”. (Mármint arra, hogy a Jobbik nem kommunista, nem fasiszta és nem is nemzeti szocialista.) Csakhogy a két évvel későbbi magyarázkodásnál többre volna szükség. Szerencsére egy másik kommentelő a segítségünkre sietett, és föltette a világhálóra ama beszédet, amelyet Vona Gábor tartott az övéi előtt.

Kiderült belőle, hogy az állami hírügynökség sem hamisította meg a mondandóját, inkább tömörítette. Az inkriminált mondat így hangzott el a kommunistákra, a fasisztákra és a nemzeti szocialistákra vonatkozó utalás után: „De nagyon fontos, hogy jól értse mindenki: demokraták sem vagyunk”. Majd kitért arra, hogy azért nem demokratikus a pártja, mert Magyarországon a demokrácia lezüllött, ezért nem felel meg a Jobbik kívánalmainak. Ha tehát Vona Gábor 2012-ben megvonta pártjától a demokratikus jelzőt, akkor miért mondta 2018. január 4-én, hogy a Jobbik „mindig is” demokrata volt?           

3 komment
süti beállítások módosítása