Médianapló

Médianapló - Orbán, a karácsonyi cikkíró

2017. december 24. 06:50 - Zöldi László

Miniszterelnökünk valaha újságírással kacérkodott. A Magyar Narancs első évfolyamaiban figyelemre méltó jegyzetekkel vétette észre magát. Aztán elsorvadt a publicisztikai vénája, ő és pártja a „MaNcs”-csal is szakított. Most pedig íme, teljes vértezetben áll előttünk egy hajdani ateista, aki vonzódik a kereszténységhez. A végrehajtó hatalom feje karácsonyi cikket írt.

Az alapgondolat ismerős: a keresztény értékektől távolodó Európa „migrációs” válságban leledzik, és mi születtünk arra, hogy megvédjük a más vallású, más kultúrájú betolakodóktól. Az eszmefuttatás újdonsága a bőséges hivatkozás. A cikkíró idézi Babits Mihály és Juhász Gyula örökbecsű sorait, bizonyítja jártasságát Máté evangéliumában és Oriana Fallaci zsurnalisztikájában. Ráadásul okfejtését Antall József magyar miniszterelnökkel és az Európai Unió atyjával, Robert Schuman-nal keretezi. Vagy a műveltsége ennyire sokoldalú, vagy a beszédírói beszélték rá, hogy a karácsonyfánk alá idézetektől hemzsegő, elnehezedett publicisztikát helyezzen.

Orbán Viktor cikke a Magyar Idők tegnapi számában jelent meg. Oda való. A kiadóhivatal nem auditálja (hitelesítteti) a napilapot, a szakemberek azonban három és ötezer példány közé becsülik. A kormányfő környezetében valaki kitalálta, hogy nagyobb érdeklődésre tarthat számot. Ezért szembesültem vele a Bama.hu, Baon.hu, Beol.hu, Borsod Online, Délmagyarország, Dunaújvárosi Hírlap, Fejér Megyei Hírlap, Hajdú Online, Heol.hu, Kemma.hu, Kisalföld, Napló, Nool.hu, Sonline.hu, Szoljon.hu, Szabolcs Online, Teol.hu, Vas Népe, Zalai Hírlap tegnapi számában is.

A miniszterelnök bizalmi embereivel felvásároltatott vidéki napilapok és online kiadásaik csaknem kétmillió olvasót kecsegtetnek a veretes és kenetes szavakkal. Leginkább zsákfaluban, nagyközségben és kisvárosban élő választópolgárokat. A cikk stílusa, hivatkozási rendszere „elmegy” ugyan a kevesekhez eljutó kormányzati szócsőben, bár aligha olvastatja magát a falvak népével. A felemás közlésből azt a következtetést vonnám le, hogy gőzerővel működik a központi (budapesti) szerkesztés. Lám, az úgynevezett Mediaworks-újságok (a volt Springer- és pannon lapok) tartalmilag már összekapcsolódtak Heinrich Pecina osztrák sajtóbefektető miskolci, nyíregyházi és debreceni, valamint Andy Vajna győri és szegedi napilapjával. .        

35 komment
süti beállítások módosítása