Médianapló

Médianapló - Mire kéne használni a házi nyomtatót?

2017. november 14. 09:42 - Zöldi László

A mai nap médiaeseménye Budán lesz. Este hattól a Kelet nevű kávézóban mutatkozik be a Nyomtass Te is!. A kezdeményezőt, L. László Jánost a Magyar Idők című kormányzati szócső liberális újságírónak nevezte, és a jelzőt korántsem megtiszteltetésnek szánta. Fogalmam sincs János értékrendjéről, tapasztalom azonban, hogy az önkormányzati sajtónak, különösen a polgármesteri hivatalokban működtetett honlapoknak nincs nála alaposabb ismerője. Most azt találta ki, hogy ellensúlyozni kéne a Magyar Távirati Iroda egyenirányított hírszolgáltatását.

Rövid írásokból szerkeszt alternatív hírlapot, olyan cikkekből, amelyek kimaradtak az MTI kínálatából. Fölteszi őket a világhálóra, és azt javasolja a vidéki Magyarországon élőknek, hogy ha tehetik, nyomtassák ki A/4-es méretű, 80 grammos lapra. A legegyszerűbben megfogalmazott híreket és kommentárokat a legátlagosabb, legolcsóbb papírlapra. Az ötletből a hivatalos választási kampány közeledtével akár a legerőteljesebb ellenzéki média-akció bontakozhat ki. Kiötlője azt firtatta ímélben: „Kívülről milyennek tűnik, amit csinálunk?”

Részben már válaszoltam, és ha a kérdező némi fenntartást olvas ki soraimból, nem is téved. A Nyomtassteis.hu-val eddig csupán akkor szembesültem, ha betértem a közeli könyvesboltba. A Pozsonyi úti Láng Téka minden eladott kötetbe befűzi az alternatív hírlap házilag kinyomtatott példányát. Tulajdonosa szervezi szeptember első szombatján az újlipótvárosi bulit (búcsút), amelyet az errefelé lakók ironikusan falunapnak becéznek. Az ország legvárosiasabb, és ami ezzel egyet jelent: legpolgáriasultabb falujában élek, L. László Jánosék azonban aligha erre a településre gondoltak, amidőn felötlött, hogy meg kéne szüntetni az MTI hír-hegemóniáját.

Monopóliumról azért nem beszélnék, mert a világháló korában már nincs információs egyeduralom. Az online portálokat sokan olvassák, ezért az ellenzék hangja is eljut azokhoz az emberekhez, akik az ország bármelyik részén energiát fordítanak arra, hogy több forrásból tájékozódjanak, ráadásul pénzük is van a digitális eszközökre. A Nyomtass Te is! újdonsága épp abban rejlik, hogy azokat tájékoztatná, akiknek nincs pénzük a digitális eszközökre, és talán eszükbe sem jut, hogy több forrásból is tájékozódhatnának. Ha a ma esti összejövetelen kiderül, hogy a zseniálisan egyszerű ötlet elérte a falvak népét, akkor van már helye ama 200 millió forintnak, amelyet az amerikai állam ajánlott fel a fővároson túli Magyarország tájékoztatására.  

2 komment
süti beállítások módosítása