Médianapló

Médianapló - Vannak-e még megyei napilapok?

2017. november 04. 09:23 - Zöldi László

„Megyei lapok már nincsenek” - mondta Gémesi György tegnap este az ATV stúdiójában. Az ellenzéki politikus kijelentésére még visszatérek, de annyit máris érdemes előre bocsátani, hogy kétségkívül befejeződött egy befolyásszerzési folyamat. Október 31-ével a Pannon Lapok Társasága megszüntette adminisztratív különállását, és beolvadt a Mediaworks nevű cégbe. Ezzel Mészáros Lőrinc (és a mögötte álló miniszterelnök) a volt Springer-lapok tulajdonjoga mellé megszerezte a volt PLT-lapokét is.

Jelenleg közvetlenül a Mediaworks-höz tartozik a kaposvári Somogyi Hírlap, a pécsi Dunántúli Napló, a szekszárdi Tolnai Népújság, a tatabányai 24 Óra, a kecskeméti Petőfi Népe, a szolnoki Új Néplap, a békéscsabai Békés Megyei Hírlap és az egri Heves Megyei Hírlap - a hajdani Springer-napilapok. Hozzájuk csatlakozott néhány hónappal ezelőtt a Nógrád Megyei Hírlap, amely tartalmilag már korábban is kötődött a Springer-hálózathoz. A legutóbbi napokban pedig a zalaegerszegi Zalai Hírlap, a szombathelyi Vas Népe, a veszprémi Napló, a székesfehérvári Fejér Megyei Hírlap olvadt be a Mediaworks-be. A médiacég pillanatnyilag 13 megyei napilapot tudhat a magáénak, plusz a Dunaújvárosi Hírlapot, amely városi újság. Ez Mészáros Lőrinc vidéki napilap-portfóliója.

Hozzá lehet számítani már két másik hálózatot is, amelyeket a közelmúltban vásároltak meg a miniszterelnök bizalmi emberei. Heinrich Pecina vette meg a miskolci Észak-Magyarországot, a nyíregyházi Kelet-Magyarországot és a debreceni Hajdú-bihari Naplót, Andy Vajna pedig a győri Kisalföldet és a szegedi Délmagyarországot. A vidéki Magyarországon 19 napilap került kormány és Fidesz közeli kezekbe, sokan ebből vonták le a téves következtetést, hogy mindegyik újság megyei jellegű, elvégre 19 megyénk van. A két szám azonossága téveszthette meg Gémesi György gödöllői polgármestert is, aki azonban legföljebb azt jelenthette volna ki hitelesen, hogy a megyéjében nincs napilap (a Pest Megyei Hírlap még a múlt század végén szűnt meg).

Állításával ellentétben vannak tehát megyei napilapok, ha rossz állapotban is. Központi oldalaikat ugyanabból a budapesti kormányhivatalból szerkesztik, amelyet propaganda-minisztériumnak nevez a köznyelv. Aki elég idős ahhoz, hogy a Kádár-korszakbeli sajtót is olvashatta, talán emlékszik rá, hogy az összes megyei napilap a Hírlapkiadó Vállalat révén kötődött az állampárthoz. A két helyzet között az a különbség, hogy akkor még 19 volt belőlük.              

12 komment
süti beállítások módosítása