Médianapló

Médianapló - Molnár Gyula, a 94 százalékos politikus

2017. november 03. 10:16 - Zöldi László

Tavaly nyáron egy kétmilliárdos adóssággal küszködő, székház nélküli, megtépázott szervezetű és társadalmi beágyazottságú pártot vett át. A jelek arra utalnak, hogy felkészültebb, mint az elődje, Tóbiás József. Képes a korrigálásra, és a Botka Lászlóval kialakult perszonáluniót is elég jól bekkelte ki. Tegnap másfél órányit vendégeskedett a Klubrádió délutáni műsorában, és fejlődőképességét így foglalta össze: „Megértettem, hogy nem százalékokról kell beszélni, hanem felfogásról.” 

A szemléletet, az irányt fontosabbnak tartja tehát az MSZP elnöke, mint számokkal bombázni a választópolgárokat. E felismeréshez képest másodlagos jelentőségű, hogy szűkebb érdeklődési köröm, a média tekintetében ragaszkodik egy arányszámhoz. Tegnap is kifejtette: „A 94 százaléka a médiának a kormány kezében van, ahogy ezt szakemberek mondják.” A szórend nem a legtökéletesebb, ezt azonban írjuk a rögtönzés rovására. Azt viszont a javára írom, hogy már hivatkozik a forrásra is: ama bizonyos szakemberekre. Október 24-én ugyanis még csak ezt mondta az ATV stúdiójában: „A sajtó 94 százaléka kormánykézben van.” Június 28-án pedig, szintén az ATV-ben imigyen fogalmazott: „A média 94-95 százaléka nem szabad.”

A sajtó csupán a média egyik része, a „nem szabad” is inkább csak sejteti, mint jelenti a kormány közvetlen vagy közvetett befolyását. De tételezzük fel, hogy a szocialista pártelnök hiteles forrásból merített. Vajon hogyan jött ki neki a júniusi 94-95 százalék, ha a miniszterelnök két bizalmi embere közül az egyik, Heinrich Pecina július utolsó napjaiban vette birtokba a Russmedia nevű cég három napilapját, a miskolci Észak-Magyarországot, a nyíregyházi Kelet-Magyarországot és a debreceni Hajdú-bihari Naplót, a másik pedig, Andy Vajna szeptember közepén a Lapcom nevű cég három napilapját, a budapesti Borsot, a győri Kisalföldet és a szegedi Délmagyarországot? Ha június végén a baloldali ellenzék már elveszítette a média (sajtó) 94 százalékát, akkor egyik vezetője október végén és november elején miért ragadt le ugyanennél a számnál? Ha június 26-a előtt szakemberek közölték vele egy felmérés adatait, vajon a további két fázisban bekövetkezett kormányzati térhódítás után miért nem jutott el a 100 százalékig?

Előre is köszönöm, ha Molnár Gyula vagy valamelyik „szakembere” felvilágosít arról a felmérésről, amelynek híre eddig nem jutott el hozzám, ráadásul bűvös arányszáma a változások ellenére változatlanul tartja magát.      

37 komment
süti beállítások módosítása