Médianapló

Médianapló - Ki- vagy beteljesedett a megyei napilapok sorsa?

2017. szeptember 26. 09:59 - Zöldi László

Hír a reggeli újságból: „Engedélyezték Vajna terjeszkedését”. A nyolc és félsornyi szövegből kiderül, hogy a Gazdasági Versenyhivatal áldását adta egy üzletre. Andy Vajna volt amerikai producer, jelenleg a magyar filmek miniszteri biztosa, a hazai kaszinók koronázatlan királya végre kiteljesítheti média-portfólióját: a tv2 és a Rádió1 után átveheti az irányítást a Lapcom nevű cég fölött is. Ez utóbbi három újságot jelent: a Bors című országos terjesztésű bulvárlapot, a győri Kisalföldet és a szegedi Délmagyarországot.

Beteljesedett a megyei sajtó sorsa, mind a tizennyolc napilap Orbán Viktorhoz közel álló vállalkozók kezére jutott. A miniszterelnök lett az ország főszerkesztője. De maradjunk Vajnánál! A három újság 140 ezer példányban jelenik meg, és 650 ezer olvasóhoz jut el - közülük 170 ezren az online kiadásokat szokták böngészni. A győri napilap a maga 54336-os átlag-példányszámával a legolvasottabb közéleti újság, a szegedi pedig (33086) a legrégebbi vidéki, mert 1910 óta jelenik meg. A Kisalföld az egyik legiparosodottabb régiót éri el, a Délmagyar munkatársi gárdáját a patinás szegedi egyetem „termelte ki”.

A Gazdasági Versenyhivatal tegnap úgy engedte át a három napilapot a politikai hatalom bizalmi emberének, hogy szembe került önmagával. Korábban ugyanis két esetben tiltotta az üzletelést. Ha a vásárló a médiapiac egyik ágazatában, például a papír alapú sajtóban döntő hányadra tett volna szert, és óhatatlanul szűkítette volna az állampolgárok tájékozódási lehetőségeit. Továbbá ha a vásárló a médiában (újságból, rádióból és televízióból) portfóliót hozott volna létre. A kormány közeli vállalkozóknak, Andy Vajnának, Heinrich Pecinának és Mészáros Lőrincnek, akik megosztották egymás közt a megyei napilapokat, mindkét tilalmi zónát sikerült áthágni. (A digitális portálokat azért nem soroltam fel, mert a jelentőségüket még nem ismerte föl a miniszterelnök.)  

Ma reggel átnéztem a Kisalföld és a Délmagyarország online kiadását. Egyikből sem derült ki a tulajdonosváltás, a vélemény-műfaj elenyészése azonban már sejtet valamit. A győri újság utolsó jegyzete szeptember 22-én, négy nappal ezelőtt látott napvilágot, és az Ausztriában bevezetett burkatilalomról szól. A szegedi jegyzetíró pedig mai dátummal a városban vészes uszodahiányról értekezik a kisfia ürügyén. A vélemény még nem veszett ki, de már kerüli a politikai állásfoglalást.  

19 komment
süti beállítások módosítása