Médianapló

Médianapló - Botka vagy Gyurcsány?

2017. szeptember 18. 09:55 - Zöldi László

A Médianapló egyik olvasója 2017. szeptember 9-én, 15 óra 9 perc 16 másodperckor megrótt egy másik olvasót. Je suis chauve ezt firtatta: „Észrevette már, hogy ez a blog nem politikáról, hanem médiáról közöl gondolatokat, sokféle vonatkozásban?” Jól esett, hogy figyelmes olvasóm is van, illúzióim azonban nincsenek. Ha Botka László és Gyurcsány Ferenc kommunikációjáról tűnődöm, a legtöbb hozzászóló a maga politikai beidegződése szerint küld el melegebb éghajlatra. Ennek ellenére megpróbálom összevetni a két ellenzéki politikus legutóbbi megnyilvánulását.

Azért kezdem Gyurcsánnyal, mert a volt miniszterelnök szeptember 14-én jelent meg interjúval a Független Hírügynökség (FüHü) digitális felületén. Botkára utalva fejtette ki, hogy „Aki ellenzékben diktál, az kormányon is diktálna.” Ellenlábasa szeptember 16-án mondott beszédet az MSZP választmányi ülésén. A két műfaj mégis összehasonlítható, mert ha a szocialista miniszterelnök-jelölt beszédét a papír alapú sajtóba ültetnők át, épp úgy egy újságoldalnyi terjedelemben látna napvilágot, mint a volt kormányfő interjúja. Az eredmény az, hogy Gyurcsánytól tizenkét figyelemre méltó mondatot jegyeztem föl, Botkától viszont ötöt. Ezzel akár be is fejezhetném az okfejtést, de van itt más is.

Például az, hogy a jó retorikai képességű DK-politikus évek óta rögtönöz nyilvános fórumokon, noha olykor belepillant a jegyzeteibe. A szegedi polgármester pedig tegnapelőtt feltalálta a járkálva olvasás szokatlan műfaját. Ha nyilvános helyen olyan embert látunk, aki papírköteget tart a kezében, és séta közben hangosan olvassa a szöveget, furcsákat gondolunk róla. Szerencsére a szocialista politikus hamar visszamenekült a szónoki pult mögé, hogy szinte szótagolva olvassa föl a harmincfokos szögben elhelyezett beszédet, amelyből a Gyurcsány kormányzására is utaló mondatot vélem jellemzőnek: „Helyrehozzuk mindazt, amit az elmúlt tizenhat évben a politikusok elrontottak.”

Engesztelhetetlen, hajlíthatatlan, kérlelhetetlen, kibékíthetetlen álláspontját Szabó István kommentelő úgy foglalta össze a Facebook üzenőfalán, hogy „Botka meghirdette: aki nincs velünk, az ellenünk van.” Kérem az olvasókat, hogy eme értékítéletet ne tekintsék a véleményemnek. A cicaharcról még nem alakult ki a politikai felfogásom, az majd a szavazófülke magányában kristályosodik ki. Annyit azért elárulhatok, hogy olyan ellenzéki pártot választanék, amelyben nincsenek egymásnak nyilvánosan üzengető politikusok.       

26 komment
süti beállítások módosítása