Médianapló

Médianapló - Neves bejegyzések

2017. szeptember 17. 12:28 - Zöldi László

Nincs rá ok, mégis kedvem kerekedett beszámolni a digitális címadásról. Mielőtt a szemináriumi beszélgetéseket kiegészítő Médianapló megírására adtam volna a fejem, a hagyományos címadás bűvkörében éltem. Szerzőként és szerkesztőként több ezer címet adtam magamnak és másoknak, majd’ minden lehetőséget sikerült kimeríteni. Ezt a gyakorlatot kellett elfelejteni, midőn a kétezres évek elején áttértem a digitális közlésre. Bármily szellemesek lettek volna a korábbi fantáziacímek, a világhálón elvesztették a jelentőségüket.

Akik kísérleteztünk a szakmailag talán nem jobb, de korszerűbb címadással, kezdtünk ráérezni a kereső optimalizációs módszerre. Lényegét a tanítványaimtól lestem el. Akadt olyan, aki tizenhét évesen került online szerkesztőségbe. Háta mögött kattogott az óra, és mutatta az olvasók érdeklődését vagy érdektelenségét a bejegyzése iránt. Akadt olyan is, aki diplomamunkáját a digitális címadásról írta. Hónapról hónapra megbeszélte velem a témát, és egyre többet okultam a szavaiból. Az írott és íratlan szabályokat igyekeztem elsajátítani, most pedig azon tűnődöm, vajon ezekből mennyit igazolt vissza a Médianaplót közvetítő Blog.hu egyik szolgáltatása.

A Top 10 a bejegyzések élmezőnyét tünteti föl. Az első Galambos Lajos bűnperéről szólt, és 34621 olvasó érdeklődését keltette föl, a tizedik Hosszú Katinka nemzetközi megnyilvánulását övezte 19636 kattintással. Már ebből levonható két következtetés. Az egyik az, hogy közismert emberek nevét érdemes beleszőni a címbe (Lagzi Lajcsi stiklijei, Katinka megint robbantott). A másik pedig az, hogy a politizálást kerülő híres emberek érdekesebbek a digitális térben böngészők számára, mint a politikából élők.

Ami az utóbbiakat illeti, közrefogják azért a celebeket. Második egy balul sikerült Kunhalmi-interjú értékelése.(Szegény szocikat az Ági is húzza) 34379 olvasóval, harmadik a magyar külügyminiszter goromba stílusát elemző okfejtés (Hány nyelven beszél Szijjártó Péter?, 34151). Feltűnt, hogy szinte teljhatalmú miniszterelnökünk az idő múlásával élről a negyedik helyre esett vissza (Ügynök volt-e Orbán Viktor?, 32151). Talán vigasztalja, hogy a maradék hat bejegyzés viszont tartalmazza a nevét, vagy utal rá.

Ezt rossz néven veheti örök ellenlábasa, Gyurcsány Ferenc, aki hónapról hónapra hátrébb csúszott, majd ki is szorult az első tízből. Illetve feltörekvő riválisa, Botka László, akinek egyelőre esélye sincs arra, hogy a legolvasottabb bejegyzések élmezőnyébe verekedje magát.            

komment
süti beállítások módosítása