Médianapló

Médianapló - Véleményt nyilváníthatnak-e a vidéki újságírók?

2017. szeptember 12. 10:12 - Zöldi László

1993 szeptembere óta tanítok. Négy- és ötezer közé tehető azok száma, akikkel sajtótörténeti, médiapolitikai előadáson vagy újságíró szemináriumon szembesültem. E Médianaplót arra találtam ki 2002. január elsején, hogy amit nem veséztünk ki a szemináriumon, azt legalább a digitális térben megbeszélhessük. Mindenesetre élő szóban tisztáztuk, hogy abból nem lesz újságíró, aki kizárólag önmagával foglalkozik. Lehet belőle kitűnő író vagy költő, akadnak is többkötetes tanítványaim. Az újságírás azonban más.

Egyik funkciója kétségkívül az, hogy hitelesen kell visszaadni mások, leginkább a közéleti személyiségek szavait. Mindazonáltal a nyilvánosság képviseletében az újságírónak illik megkérdezni a politikai döntéshozóktól, hogy helyettünk, választópolgárok helyett miért éppen úgy döntöttek, ahogy. S ha már az a fránya újságíró bedolgozta magát egy témakörbe, óhatatlanul fölmerül benne az igény, hogy a véleményét is közölje. E három funkcióból az immár nyolcadik éve kormányzó Fidesz csupán az elsőt fogadja el. A másodikat azért vitatja, mert szerinte az újságírókat senki sem választotta meg, következésképpen nem is firtathatják a döntéshozók indítékait. A véleménynyilvánítás jogától pedig el is tiltotta a vonzáskörébe szorult klaviatúra-koptatókat.

Andy Vajna miniszterelnök-közeli médiabefektető tegnap szert tett a győri Kisalföldre (napi 54 ezer példány) és a szegedi Délmagyarországra (33 ezer példány). Ezzel a kormányzati térhódítás teljessé vált a milliós olvasóközönséghez eljutó megyei sajtóban. Érdemes tehát figyelemmel kísérni, vajon mi marad az újságírás hármas funkciójából. Azt már tudjuk, hogy Heinrich Pecina, a szintén hatalom körüli médiabefektető másfél hónapja nevére vette a miskolci újságot (32 ezer példány), a nyíregyházit (35 ezer) és a debrecenit (naponta 30 ezer példányban jelenik meg). A múlt héten pedig megérkezett az új központi főszerkesztő. Forgács Bernadett jogot kapott arra, hogy átnyúljon a tégi tulajdonostól örökölt lapszerkesztők feje fölött. Mindjárt ki is hirdette, hogy vélemény-műfajban csak akkor nyilvánulhatnak meg a három újság munkatársai, ha nem írnak többet 600 karakternél, ráadásul a kéziratot vele engedélyeztetik.

Az északkelet-magyarországi laphálózatnál sok tanítványom helyezkedett el. Ez az a pillanat, amidőn fájó szívvel javaslom nekik, hogy amíg lehet, keressenek maguknak olyan munkahelyet, ahol még gyakorolhatják az újságírás mindhárom funkcióját.     

3 komment
süti beállítások módosítása