Médianapló

Médianapló - A kisellenzéki pártok lassítanák Orbánt?

2017. augusztus 05. 09:18 - Zöldi László

Még meg sem száradt a tinta két osztrák üzletember, az eladó Eugen Russ és a vevő Heinrich Pecina szerződésén, az eladott újságírók már megrángatták az új tulajdonos bajuszát. Legalábbis Juhász Péter szerint. Az Együtt-politikus Nyíregyházán jártában interjút adott a Kelet-Magyarországnak, és a beszélgetés megjelent a laphálózat másik két újságjában, a miskolci Észak-Magyarországban meg a debreceni Hajdú-bihari Naplóban is.

Az ellenzéki politikus jó néven vette, hogy a Fidesz strómanjaként megismert Pecina úrnak feladták a leckét: „A vagány szerkesztőségek pedig az én interjúmmal köszöntek be neki. Nagy respect a szerkesztőknek a bátor kiállásért.” (Facebook.com, 2017.08.03.) A nevezetes interjúban két figyelemre méltó mozzanatot találtam. Az egyik az, hogy a szerkesztőség tudtul adta: fórumot kölcsönöz a kampányoló pártelnököknek, ha a szabolcsi megyeszékhelyre látogatnak. Miért is ne? A politikusok járják az országot, hogy szavazókat szerezzenek a jövő tavaszi választásra, a kormányközeli kézbe került megyei lapok pedig adnak a véleménynyilvánítás látszatára, és megszólaltatják az ellenzéki pártvezetőket is.

Mindazonáltal a szellemi bajuszrángatásért túl nagy büntetésre nem számítanék. Juhász Péter ugyanis elfelejtette közölni a fészbukon, hogy mit jelentett be Nyíregyházán. Azt, hogy „Az Együtt, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum szövetsége képes megakadályozni a Fidesz abszolút többségét.” (Szabolcs Online, 2017.08.03.) Vagyis az Új Pólus, a kispártok tervezett szövetsége lemondana a választási győzelemről. A másik Együtt-vezető, Szigetvári Viktor egy nappal korábban a Hír TV-ben árnyaltabban fogalmazott a ’18-as esélyekről, ez azonban mit sem változtat a lényegen: „A legrosszabb esetben is meg lehet törni a Fidesz abszolút többségét.”

Elképzelhető, hogy az ellenzéki politikusok közül ők ketten gondolkoznak reálisan? Fölmérték a helyzetet, és arra jutottak, ha a négy ellenzéki kispárt külön indul együtt, meghiúsítják ugyan a demokratikus ellenzék győzelmi esélyét, bejuthatnak viszont az országgyűlésbe, talán még frakciót is alakíthatnak? Kétségkívül eredmény, ha a Fidesz esetleg kénytelen lesz koalíciót kötni, és amit a legutóbbi hét évben nem végzett el, azt az új ciklusban csak egyeztetések közepette valósíthatja meg. Akár még tudomásul is venném a kisellenzéki pártok szándékát, ha nem volnánk néhány milliónyian, akik a következő fél évtizedet már nem a lelassítandó Orbán Viktor országában élnénk meg.

29 komment
süti beállítások módosítása