Médianapló

Médianapló - Három szikár mondat Goebbels naplójából

2017. július 13. 08:40 - Zöldi László

Túllőtt-e Orbán a célon? Ezt firtatta Lendvai Ildikó tegnap este. A szocialista politikus tévéstúdióban vette sorra a lehetőségeket. 1. A Soros-óriásplakátokkal kitapétázott ország látványa meghökkentette a nyilvánosság nemzetközi fórumain közlő újságírókat, ezért fúj visszavonulást a magyar kormány. 2. Netanjahu hamarosan Budapestre látogat, és az izraeli meg a magyar miniszterelnök suba alatt állapodott meg arról, hogy eltűnnek a hozzáadott értékkel („Büdös zsidó”) telefirkált plakátok.

Mi, értelmiségiek hajlamosak vagyunk arra, hogy ha nem értünk valamit, olyan összefüggést vázolunk fel, amely érdekesen hangzik. E sorok írója azt feltételezi, hogy a Soros-tapéták eltüntetése és az úszó világbajnokság kezdete között is van összefüggés. Kínos volna, ha a Ferihegy felől érkező külföldi vendégek azon tűnődnének, vajon ki az a ráncos arcú, horgas orrú öregúr, aki gúnyosan néz le a kerítésekről és fa- vagy fémkeretbe foglalt állványokról. A véletlen úgy hozta, hogy éppen Goebbels naplóját olvasom. Hitler népnevelési és propagandaügyi minisztere ezt jegyzi föl 1936. március 31-én: „Egész Berlin fellobogózva.” Annak örvendezik, hogy a választásnak nevezett nemzeti szocialista konzultáción a szavazók 98,8 százaléka voksolt rájuk.

Azt már én fűzöm hozzá, hogy a közelgő olimpia fölött viharfelhők gyülekeznek. Külföldön bojkottra szólítanak föl, leginkább az Egyesült Államokban. Avery Brundage amerikai sportdiplomata, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság későbbi elnöke nem híve ugyan a bojkottnak, de amikor körülnéz a német fővárosban, döbbenten fedezi föl a horogkeresztes zászlóerdőt és a zsidó üzletek kirakatát téglákkal átrendező egyenruhásokat. A sportminisztertől követeli a választási kampányból visszamaradt külsőségek eltüntetését. Hitlernek fontos az olimpia, mert sikerétől a Harmadik Birodalom elfogadását várja világszerte, a propagandáért felelős minisztere 1936. június 26-én be is jegyzi: „A pártnak háttérbe kell vonulnia.”

A horogkeresztes zászlók megfogyatkoznak, egyik napról a másikra eltűnnek a Zsidókat nem szolgálunk ki!, a Zsidóknak belépni tilos!, a Zsidók jelenléte nem kívánatos! feliratok, a zsidóverő támadásokat felfüggesztik, és a zsidók ellen uszító kormánylapot, a Der Stürmer-t csupán a pult alól lehet árusítani. Még javában zajlik a világ legjelentősebb sporteseménye, amidőn 1936. augusztus 8-án Goebbels ezt körmöli naplójába: „Ha vége az olimpiának, durvábbak leszünk.”        

119 komment
süti beállítások módosítása