Médianapló

Médianapló - Katinkát okkal bírálta-e Pásztory Dóra?

2017. július 01. 10:21 - Zöldi László

Mindkét karja „hiányosan fejlett” - olvasható a Wikipédiában. Ennek ellenére Dórából úszónő lett, és kétszer nyert paralimpiai bajnokságot. De nemcsak úszni tanult meg, hanem írni is. Szívesen olvasom szakmai elemzéseit, és megértem tegnapi kiborulását, amely a woman.pont.hu-n, D. Tóth Kriszta portálján látott napvilágot. Nyílt levele mások szerint arról árulkodik, hogy elege van Hosszú Katinkából, ám ezt cáfolnám. A háromszoros olimpiai bajnoknő elvakult imádóiból van elege. Ha kritizálja is eszményképét, legföljebb a kommunikációját minősíti egyoldalúnak.

Például azért, mert sosem lát vele élő interjút. „Lassan már tévés interjút sem, csak nyomtatott sajtóban megjelent cikket.” Az utóbbival az a baja, hogy a megjelenés előtt lehet még fésülgetni, módosítgatni. Ismertem olyan interjúalanyokat, akik nemcsak a válaszaikat írták át, hanem a kérdéseimet is. Rájuk borítottam ugyan az asztalt, most azonban szakmai vitába keverednék Pásztory Dórával, ha az interjúalanyokat eltiltaná attól, hogy ha szükséges, pontosítsák az élő szóban elhangzott rögtönzéseiket. Mégsem erre vinném a vitát, még csak nem is arra, hogy Katinkának mintegy 480 ezer követője van, és jócskán akadnak köztük elvakultak is.

A világ talán legjobb úszónője bármennyire emelkedik is ki a habokból, nem képes a vízen járni. Zavaró, hogy mostanában sajtótájékoztatókon, fészbukon, instagramon érintkezik a nyilvánossággal. Két mozzanat menti az egyoldalúságát. Az egyik az, hogy nem választott politikus, aki helyettünk döntött, ezért az újságírók helyettünk is faggathatják a döntés indítékairól. A másik mozzanat az, hogy Katinka a jól megszervezett kommunikációs stábja nélkül is beszélgetőpartner. Néhány hónapja épp D. Tóth Kriszta négyszemközt, egy autó belsejében készített vele interjút, és a félórányi, vágatlan videofelvételen Katinka tizenöt olyan mondatot ejtett ki a száján, amelyet érdemes volt följegyezni.

A leggyakrabban faggatott politikusok, például Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc egy-egy félórás interjúban akár tíz figyelemre méltó mondatot is kipréselnek magukból. Ráadásul Katinka jobban beszél angolul, mint a két politikus együttvéve - ez sem csökkenti esélyeit a határainkon túli nyilvánosságban. Ha tehát Pásztory Dóra azt írta volna, hogy olimpiai bajnoknőnk a kelleténél ritkábban él egyik legerősebb fegyverével, a válaszadással, akkor aligha tartanám egyoldalúnak a paralimpiai bajnoknő nyílt levelét.     

69 komment
süti beállítások módosítása