Médianapló

Médianapló - A fideszes túlsúly nyomában

2017. június 29. 10:15 - Zöldi László

E rovatban nem először hozom szóba a kormánypártok térhódítását a médiában. Most igyekszem csoportosítani az álláspontokat.

A szerény, visszafogott kategóriába sorolnám azokat, akik a túlsúly mértékét nem százalékban adják meg. Valós, hogy Szél Bernadett LMP-politikus szerint „Az ellenzéki média beszűkült.” (YouTube.com, 2017.04.04.) Igaz, hogy Juhász Péter Együtt-politikus szerint „A Fidesz elfoglalta a média jelentős részét.” (ATV, 2017.06.21.) Hihető az is, amit Volner János Jobbik-politikus így fogalmazott meg: „Nyomasztó a kormánypárti médiafölény.” (ATV, 2017.06.19.) Beszűkült, jelentős, nyomasztó - közéleti személyiségek eme kifejezésekkel jellemzik a helyzetet, amely túlsúlyosnak is nevezhető. Jó néven veszem, hogy nem fárasztanak bennünket a mérték pontos meghatározásával.

A második csoportba sorolhatóak a nyomatékosítók. Hargitai Miklós újságíró, a MÚOSZ elnöke azt firtatja, vajon „A magyar média 90 százaléka a kormányhatalom zsoldjában áll?” (Mozgó Világ, 2017/3.) Becsületére válik, hogy a mondat végére kiteszi a kérdőjelet, ami ponttá alakul át a műsorvezető Bolgár Györgynél: „A média 90 százaléka a Fideszé.” (Klubrádió, 2017.06.09.) Németh Péter újságíró rajta is túltesz, szerinte „A kormánysajtó, vagyis a nyilvánosság 90-95 százaléka erőszakba torkolló demonstrációkról számol be.” (Népszava, 2017.04.12.)

Nem venném komolyan e kijelentéseket, de olyanok írják, mondják, akik cikkeikkel, műsoraikkal, szerkesztői, menedzseri tevékenységükkel befolyásolják az ellenzéki nyilvánosságot. Hatnak például a politikusokra. Tegnap este Molnár Gyula, az MSZP elnöke erre a következtetésre jutott az ATV-ben: „A média 94-95 százaléka nem szabad.” Az előzmények alapján feltételezhető, hogy honnan veszi a felsrófolt számokat, bár most már tényleg jó volna tudni, vajon mire alapozza. Hiteles felmérésre aligha.

Van egy lényeges különbség az újságírók és a politikusok között. Az ellenzéki tollforgatók megalapozatlan számokkal akarják nyomatékosítani a Fidesz média-túlsúlyáról szerzett tapasztalataikat. Az ellenzéki politikusoknál két eset lehetséges. Az egyik az, hogy fogalmuk sincs arról, amiről beszélnek. A másik pedig az, hogy nagyon is tudják, de már most a kormánypártok eltúlzott befolyásával indokolják a jövőre várható választási kudarcukat. Jelentős a Fidesz túlsúlya, engem is nyomaszt, nem becsülném azonban kétharmadosnál többre. A maradék egyharmadból kellő médiaismerettel és ügyességgel telne akár a győzelem esélyére is.

9 komment
süti beállítások módosítása