Médianapló

Médianapló - Mekkora a Fidesz túlsúlya a médiában?

2017. június 10. 09:56 - Zöldi László

Az országgyűlési választás közeledtével egyre időszerűbb a kérdés, vajon a Fidesz mennyire uralja a médiát. Túlsúlyában mindenki egyetért az ellenzéki oldalon, a mértékéről pedig két végletes álláspont rajzolódott ki. Egy közvélemény-hangadó műsorvezető szerint 90 százaléknyi az arány, egy miniszterelnök-jelölt viszont nem mondott ugyan számot, de sokkal derűlátóbb.

Bolgár György vezeti az ország talán legjobb beszélgetős műsorát. Angolszász ügyekben feltűnően tájékozott, európai kitekintésű, országos összefüggésekben naprakész újságíró. Ha a Fidesz túlsúlya kerül szóba, reflexszerűen dobja be a 90 százalékot, mint tegnap délután is. Még sosem nevezte meg a forrást. Mintha vele vitatkozna Botka László szegedi polgármester, aki nemrégiben egy „fővárosi legendáról” beszélt: „Vidéken nincs olyan, hogy valakit csak a központi-ingyenes média érne el, mindenhol ott vannak a kereskedelmi televíziók, az online portálok - utóbbiak zöme szerencsére még szabad.” - fejtegette a Vasárnapi Hírek május 20-i számában.

A neves műsorvezető tisztázatlan eredetű számát talán a nosztalgia sugallja. A Klubrádió néhány regionális hullámhossz felvásárlásával behálózta szinte az egész országot, sugárzási övezete úgy 90 százalék körül lehetett. Csakhogy 2010 után a Fidesz visszavette tőle a vidéki Magyarországot, a hatása manapság Budapestre és környékére korlátozódik. Van ugyan néhány ezer törzshallgatója a fővároson túl, még Amerikában és Ausztráliában is, de kizárólag olyan emberek, akiknek telik a szabadidejükből, pénzükből és technikájukból arra, hogy online kötődjenek a beszélgetős műsorhoz. Tiszteletre méltó értelmiségi magatartás ez, a magas színvonalú tájékozódás mintapéldája.

Nem vonom kétségbe, hogy a szegedi polgármester ismeri a vidéki értelmiségiek médiafogyasztási szokásait, mégsem érdemes belőlük az idézetben megfogalmazott következtetést levonni. Az úgynevezett kisemberek, akiket leginkább a nyilvánosság kormánypárti fórumai érnek el, beérik az állami tájékoztatással, nem igénylik a sokoldalú tájékozódást - nincs is idejük, pénzük és technikájuk rá. Ebből azonban nem következik a vidéki nyilvánosságot kevésbé ismerő budapesti közvélemény-formálók 90 százalékos túlzása. A mintegy nyolcezer magyarországi szerkesztőség politikai helyzetéről nem készült felmérés, de ha meg kéne becsülni a Fidesz befolyását a médiában, a kétharmados arányt saccolnám. Ez is túlsúly, de még ellensúlyozható.        

1 komment
süti beállítások módosítása