Médianapló

Médianapló - Kik szülték tele a világot?

2017. május 26. 10:40 - Zöldi László

Németh Szilárd az idén két mondattal vétette észre magát. Január elején a külföldi forrásokat is felhasználó civil egyesületeket bélyegezte meg a Hír TV-ben sugárzott felvételen: „Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, el kell takarítani.” A másik mondata egy lakossági fórumon hangzott el: „Minden döntésünket annak kell alárendelni, hogy ne fogyjunk el.” Majd előjött a farbával: „Azé a világ, aki teleszüli.” Kijelentését két napja sugározta a Hír TV, azóta áll a bál.

Se szeri, se száma a tiltakozóknak, akik bárdolatlannak, embertelennek, gorombának minősítik a hírhedtté vált kibeszélőt. Holott a díjbirkózó külsejű Fidesz-alelnök csupán a kocsmák nyelvén jelenti be a kormányzati elképzeléseket. Mi meg örülhetünk, hogy a politikustársai elegánsabban folytatják a gondolatmenetét. A miniszterelnök például tegnap jelentette be, hogy az egy családra jutó termékenységi rátát, az 1,3 gyereket három évtized múlva 2,1-re kell növelni. Azért ennyire, mert ekkor termeli újra magát a kéttagú magyar család, és még lesz egy tizednyi többletgyerek is.

Működik tehát a kommunikációs munkamegosztás. Az előbanda csontzenét játszik, az utána színpadra lépő együttes pedig tetszetős dallamokkal andalítja a közönséget. Kevésbé volna hatékony az összehangolt előadás, ha nem vennénk komolyan a bicepszét mutogató előzenészt. Nagy port kavaró kijelentéséről például bebizonyítanánk, hogy idegen (egyházi) tollakkal ékeskedett. Hegedűs Zsuzsa lelkipásztor, a volt református püspök, H. Loránt lánya mondta: „Nem azoké az ország, akik meghalnak érte, hanem akik teleszülik.” (Szatmári Friss Újság, 1999. szeptember 16.) Az eredeti gondolatot azonban, hogy Erdély azé lesz, aki teleszüli, kötötték már Ravasz László református püspök és Márton Áron katolikus érsek nevéhez is. Azért nem tettem ki az idézőjelet, mert egyelőre nem találom a hiteles forrást. Talán akad, aki kisegít.

Egyébként a kegyetlenségig szókimondó Németh Szilárd ráhibázott a lényegre, de nem valószínű, hogy a lakossági fórumon épp a Központi Statisztikai Hivatal felmérésére utalt. Eszerint tavaly havonta hét- és nyolcezer közé volt tehető a határainkon belül született magyar állampolgárok száma. Ama fiatal párok viszont, akik a legutóbbi években hagyták el a hazájukat, hogy külföldön teremtsenek egzisztenciát maguknak, lényegesen kevesebben vannak ugyan, 2016-ban mégis havi ezer újszülöttel növelték Magyarország lélekszámát. Ők csakugyan teleszülték a világot, noha mi, itthon maradtak nem sokra megyünk vele..  

57 komment
süti beállítások módosítása