Médianapló

Médianapló - A kormánypárti médiumokat érdemes-e bojkottálni?

2017. május 14. 11:25 - Zöldi László

Az egyik tévéstúdióban azt kérdezte a csinos műsorvezetőnő, vajon miként vélekednek a vendégek az MSZP bojkott-felhívásáról. Arról ugyanis, hogy a párt sajtófőnöke kifejtette: a szocialista politikusok ezután nem állnak szóba az M1, a tv2, az Echo TV, a Magyar Hírlap, a Magyar Idők, a Lokál, a Ripost, az Origo.hu, a PestiSrácok.hu és a 888.hu munkatársaival. A nyomaték kedvéért elhangzott egy hangharapás is; az adásrendező bejátszotta ama szavakat, amelyekkel Nyakó István bejelentette a bojkottot.

A szocialisták sajtófőnöke nem véletlenül jellemezte ezzel a helyzetet: „Hát a kopasz-ügy sem volt meg ezekbe’ a médiákba’.” (ATV-Híradó, 2017. május 11.) Emlékeztetném az olvasót, tavaly februárban őt akadályozták meg abban, hogy népszavazási javaslattal elsőként jusson be az Országos Választási Irodába. A stúdióvendégek közül egy negyven körüli történész finoman és kulturáltan pontosította, mondván, hogy „médiumokban”. A művelt értelmiségi leiskolázta az autodidakta sajtófőnököt. A nyúlfarknyi jelenetnek nem tulajdonítanék különösebb jelentőséget, ha nem érintené a bojkott lényegét.

A szakirodalom szerint a latinból kölcsönzött többes számú média a papír alapú sajtót, a rádiót, a televíziót és az internetet jelenti. Amennyiben tehát az MSZP sajtófőnöke médiákat mondott, nemcsak a nyelvi ízlésemet sértette a kettőzött többes számmal. Ez még elviselhető volna, szóba se hoznám. De ha a média a közvetítő eszközök összességét jelenti, akkor mihez kezdjünk a bojkottal, amelyből kimarad tizenkét megyei napilap? Nélkülük mostanában aligha képzelhető el a kormánypárti média. Lehetséges persze, hogy Nyakó István szakszerűtlen szóhasználata mögött reálpolitikai megfontolás rejlik.

Figyelemmel kísértem Botka László országjárását, amelyről az említett napilapok tudósításokban és interjúkban számoltak be. Lehetne arról vitatkozni, vajon miért írtak sokkal kevesebbet róla, mint a Fidesz- és KDNP-politikusok megnyilvánulásairól. Esetleg épp annyit írtak-e, amennyi egy tíz százalék körüli parlamenti párt nem hivatalos miniszterelnök-jelöltjét megilleti a regionális nyilvánosság fórumain? Mindazonáltal az a benyomásom, hogy bojkott ide vagy oda, az MSZP sajtófőnöke azért hallgatott a tizenkét megyei napilapról, mert az országjáró szocialista politikusok nem akarnak kimaradni a kormányközeli kézbe került újságokból. Vagy csak Nyakó István felejtette ki őket a bojkottálandó médiumok felsorolásából?             

komment
süti beállítások módosítása