Médianapló

Médianapló - Miért törtek föl Marosvásárhelyen egy zalaegerszegi buszt?

2017. május 11. 09:44 - Zöldi László

A japán gyártmányú zsebrádió úgy van beállítva, hogy fél ötkor ébreszt. Percre pontosan kezdődik a Határok nélkül című rádióműsor a Kossuth hullámhosszán. Ma hajnalban az RMDSZ ügyvezető elnöke számolt be arról, hogy a hét végén rendezik Zilahon, a Szilágyság szívében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség érdeklődésre érdemes kongresszusát. A nyolcszáz küldött kijelöli majd a következő, jubileumi év politikai irányait.

Porcsami Bálintot nemrégiben választották a fontos funkcióba. Elődje lemondott, így tiltakozott az erdélyi magyar sajtó gleichschaltolása (elegyengetése, beszántása) ellen. Az elemző, bíráló hangok megszüntetése korántsem a román többséghez fűződik, hanem a magyar kisebbség legnagyobb szervezetéhez. Tudható, hogy a nemzetiségi nyilvánosság korlátozása azért ment végbe a délre fekvő Vajdaságban, mert az Orbán-kormány 50 milliárd forint szétosztását bízta a szerbiai magyarok legnagyobb szervezetére. Azt viszont eddig nem kötötték az orrunkra, hogy szűkebb pátriámban, Erdélyben mennyi volt a tisztogatás ára. Erről most sem nyilatkozott az újdonsült ügyvezető, magasztosabb célokról beszélt.

Arról például, hogy elvi számadásra készülő szervezete nem kér többet a román többségtől, mint amit 1918-ban az egyesített román állam alapítói Gyulafehérvárott megígértek a náluk rekedt magyaroknak, köztük a nagyszüleimnek is: az anyanyelv háborítatlan használatát, autonómiát és decentralizációt. Bocsánat az idegen kifejezésekért, de címszavakban csak így fogalmazhatók meg a mindmáig betartatlan ígéretek. Elismerem, hogy hozzájuk képest csakugyan másodlagos a kritikus szellemű szerkesztőségek elhallgattatása. Mindazonáltal újságíróként, a nyilvánosság képviselőjeként engem mégis foglalkoztat az erdélyi kollégák helyzete.

Még ugyanebben a műsorban mindjárt leckét is kaptunk a gyulafehérvári program sorsáról. A budapesti rádió marosvásárhelyi tudósítója elmesélte, hogy feltörték a látogatóba érkezett zalaegerszegi gimnazisták buszát. Bár az egyelőre ismeretlen tettesek csupán technikai eszközöket vittek magukkal, a kellemetlen ügy beárnyékolta a zrínyis diákok fölfedező hangulatát. A tudósító megszólaltatta a fele részben magyar lakosságú város rendőrkapitányságán dolgozó szóvivőt is, aki a Magyar Rádióban románul biztosított bennünket arról, hogy a nyomozás gőzerővel folyik. Úgy hívják, hogy Ramóna Váradi, nevében a magyaros ékezetek talán nem teljesen indokolatlanok.        

        

1 komment
süti beállítások módosítása