Médianapló

Médianapló - Miért mondanak nagyot a politikusok?

2017. május 04. 10:38 - Zöldi László

Érteni vélem, hogy túlozniuk kell, máskülönben nem vetül rájuk elég fény. Különösen nehéz helyzetben vannak az ellenzéki politikusok, ha a kormány elzárja őket a befolyási övezetében lévő fórumoktól. Május első napjaiban olyan folyamat rajzolódott ki előttem, amely tűnődésre késztet.

Ma reggel megszólalt Korózs Lajos, az ország egyik legjobb szociálpolitikusa. Egy tévéműsorban azt fejtegette, hogy a CEU ügye megmozgatott „tízmillió” magyart. Aztán visszafogta magát, és kilencre mérsékelte a számot. Jól tette, mert a határainkon belül aligha tartózkodnak többen kilencmilliónál. Már elég régóta kevesebben vagyunk ama bűvös tíznél, a legutóbbi években pedig rengetegen találtak munkát tőlünk nyugatra, hat-hétszázezerre becsülhető a számuk. Igen ám, csakhogy a nyilatkozó politikus beleszámolta a kilencmillióba a csecsemőket és a kisgyerekeket is, akik ritkán érdeklődnek a felsőoktatás iránt. Ráadásul a fővároson túl élő felnőttek többnyire nem is sejtik, hogy Budapesten van egy amerikai egyetem, amelyet a kormány el akar takarítani az útból.

Kunhalmi Ágnes óvatosabban fogalmazott május elsején, a Városligetben. A fővárosi szocialisták csinos vezetője azt mondta ünnepi beszédében, hogy a CEU-ért „85 ezren vonultunk az utcára”. A legutóbbi hetek legnépesebb tüntetéséről olvastam 75 és 70 ezres számot is, ám egy szakember kiszámította, hogy a Parlament előtti tér egy négyzetméterén hány ember fér el egymáshoz szorulva. 42 ezer jött ki neki, ami szerintem szép eredmény, ennek kétszerese viszont könnyen cáfolható, mértéktelen túlzás. Úgy rémlik, hogy nem érdemes túlzásba vinni a túlzást.

Tegnap este megszólalt Botka László is. Az MSZP nem hivatalos miniszterelnök-jelöltje egy tévéműsorban számolt be arról, hogy március második felétől kezdve „több mint harminc” városba jutott el, és imigyen foglalta össze a benyomásait: „kezet fogtam több mint tízezer emberrel”. Figyelemmel kísértem az országos körútját. Utcai fórumain a tudósítók szerint megjelent néhány tucat érdeklődő, meghallgatták az álláspontját százan, százötvenen, egy-két helyen kétszázan is. De ha elosztjuk a több mint tízezret a több mint harminccal, akkor azonban átlagosan körülbelül háromszáz érdeklődő jön ki. Itt is baj van tehát a mértékkel.      

Kétségkívül nehéz helyzetben vannak az ellenzéki politikusok, mert a kormány elzárja előlük a befolyási övezetében lévő fórumokat. Mindazonáltal megszólalhatnak a nyilvánosság néhány fórumán, ahol talán olyasmit kéne mondaniuk, amely kiállja a mértéktartás próbáját.  

komment
süti beállítások módosítása