Médianapló

Médianapló - Ki kivel mosta föl a padlót Brüsszelben?

2017. április 27. 09:16 - Zöldi László

Orbán miniszterelnök úr két-három évenként elmegy az oroszlánbarlangba, hogy megmutassa a „magyar virtus”-t. (Ő maga utalt erre egy fészbukos bejegyzésben.)  Orbán el-elmegy kanosszát járni Brüsszelbe - írják, mondják az ellenzéki sajtóban megszólaló politikusok és hírmagyarázók. Ennél keményebb kiszólások is elhangzanak. Az egyik oldal szerint Orbán miniszterelnök úr felmosta az okvetetlenkedő Brüsszellel a padlót, a másik oldal szerint az Unió mosta fel Orbánnal a padlót.

Érteni vélem, hogy mindkét oldalon beindult a gépezet: ne azt lássuk-halljuk, amit láttunk-hallottunk, fogadjuk el inkább tényként a győzelmet, illetve a vereséget. Sajnálom a kormánypárti dicsérőket, értelmiségiként pedig bosszant, hogy az ellenzéki véleményformálók olyasmit akarnak bemagyarázni, amely nem felel meg a tegnap délután átélt valóságnak. Untat, ha a miniszterelnök nyelvéről írnak, amelynek természetellenes ki-kidugása pszichiátriai tünet, és egy grazi szanatórium rendszeres igénybe vételét, a gyógyszer mellékhatását sejteti. Azért nem érdekel a kormányfő mentális állapota, mert jobban szeretek hinni a saját szememnek és fülemnek - mindkettő másról tanúskodik.

Orbán Viktor világos fejű, értelmesen gondolkodó, logikusan beszélő politikus képzetét kelti. Képes a lényegre összpontosítani, nemcsak az anyanyelvünkön, hanem egy világnyelven is. Brüsszelben például két szerepet játszott. Az Európai Parlament üléstermében, ahol vendégeskedett, a mondandójukat udvariasságba csomagoló képviselők előtt kelet-európai diktátort alakított, aki hajlik a demokráciára, és ami ebből következik: a megegyezésre. Nem sokkal később, egy sajtótájékoztatón, ahol ő látott vendégül fullánkosan fogalmazó újságírókat, olyan demokratát jelenített meg, aki csupán azért tartja kordában a magyarországi nyilvánosság képviselőit, azokat a fránya újságírókat és civil aktivistákat, mert a magyar nép negyven évig élt diktatúrában, és nem érezné jól magát a hirtelen rá szakadt demokráciában.

Csakhogy a kettős szerepet nem lehet grazi kitérőkkel megtanulni és eljátszani, ehhez összefogottnak kell lenni. A miniszterelnöknek van víziója, ami nem rokonszenves ugyan, mindazonáltal képes két nyelven is elmagyarázni. (Nem tudnék megnevezni ellenzéki politikust, akinek van víziója, és azt képes is elmagyarázni.) Az a benyomásom, hogy Orbán Viktor kiváló kommunikátor. Ügyesen alkalmazza ama hatáselemeket, amelyeket magasztosabb célokhoz is használhatna.             

83 komment
süti beállítások módosítása