Médianapló

Médianapló - Érdemes-é igézni az ingerküszöböt?

2017. április 17. 10:51 - Zöldi László

E rovat eredetileg a kommunikáció szakos diákokat kecsegtette szemináriumi megbeszélnivalóval. Idővel posztgraduális képzés lett belőle pályakezdő újságírók számára. Mostanában pedig a bejegyzései ki-kikerülnek a nyilvánosság fórumaira, és olyanok is olvassák őket, akik amatőr szinten fejtik ki a véleményüket. Az utóbbiaknak is segítenék, ezért említem meg az ingerküszöb divatszót.

A mesterkéltek ható kifejezést kezdetben a pszichológusok használták. Nem csodálkoznék rajta, ha nálam hozzáértőbbek Freud vagy Jung környékén fedeznék föl a forrásvidékét. Mellesleg a német die Reizschwelle tükörfordítása, és a jó öreg Nagy Halász (néhai Halász Előd professzor 800 oldalas szótára) sokat árul el róla. A reizen azt jelenti, hogy ingerelni, izgatni, gerjeszteni, a becserkészett vadat a puskák elé csalogatni, a kártyában licitálni. A schwellen pedig azt, hogy dagadni, duzzadni. A die Schwelle jelentése nemcsak küszöb, hanem zátony is. Arra utal, hogy ha nem ismerjük eléggé a vizet, bizony ráülünk egy homokpadra, és megfeneklik a hajónk.

Az ingerküszöb akkor vált divatszóvá, amidőn a második Orbán-kormány megkezdte áldásos működését. Egy-egy nagy visszhangot kiváltó intézkedése nyomán azt firtattuk, vajon mikor veri ki a biztosítékot. Talán nem teljesen mindegy, hogy ha szóba hozzuk, milyen igét biggyesztünk hozzá. Ezúttal nem sorolnám a médiából vett példamondatokat, csupán az igei állítmányokat. A műsorvezető Kálmán Olgánál átlépte az ingerküszöböt, ugyancsak nála át is ütötte, épp úgy, mint a jegybank-elnök Matolcsy Györgynél, a közvélemény-kutató Pulai Andrásnál, a publicista Széky Jánosnál és a politológus Török Gábornál is. Átvitte az ingerküszöböt megint csak Kálmán Olgánál, elérte az újságíró Lampé Ágnesnél és a műsorvezető Simon Andrásnál, eltolódott a szociálpszichológus Krekó Péternél, és megkarcolta a győri újságíró Sudár Ágnesnél.

Az a benyomásom, hogy az igéket egyik közéleti személyiség sem használta indokolatlanul. Sőt, Kálmán Olga példái azt sejtetik, hogy az ingerküszöb több igei állítmánnyal is tanúskodhat arról, vajon miként viseljük el a társadalmi feszültségeket. Általánosítható javaslatom tehát nincs a kommunikáció szakos diákok, a pályakezdő újságírók és a kommentelők számára. Ha csak az nem, hogy a kormányt nem érdemes túl nagy sebesség mellett rángatni, mert az útból alig észrevehetően kidomborodó fekvőrendőr után akár még tengelytörés is lehet a vége.       

komment
süti beállítások módosítása