Médianapló

Médianapló - Botka vagy Gyurcsány lesz-é Orbán kihívója?

2017. április 15. 07:38 - Zöldi László

Tegnap este Botka László önbizalomtól duzzadó interjút adott az ATV-nek. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszámolt arról, hogy a tizenkilenc megyeszékhelyből már minden harmadikat meglátogatott. Az úgynevezett utcafórumokról nem állította, hogy az érdeklődők közlekedési fennakadást okoznának, ama tapasztalatát azonban megosztotta az országos nyilvánossággal, hogy „A kritikus tömeg összeállt.”, mert „A magyarok többsége most már kormányváltást akar.” Erre lyukadt ki: „Az a meccs eldőlt, hogy a Magyar Szocialista Párt lesz a Fidesz kihívója.”

A következtetésért nem kárhoztatható. Végül is nem mondhatta, hogy esélytelenül járja az országot. Ki higgyen magában, ha nem az, aki csakugyan le akarja váltani Orbán Viktort? Az már más kérdés, hogy a fejlemények egyelőre nem igazolják a derűlátását. Az a benyomásom, hogy az útja rögösebb, mint amilyennek bemutatta. Megfordult például Szombathelyen, Zalaegerszegen, Pápán, Veszprémben, Ajkán, Székesfehérvárott, Kaposvárott, Szekszárdon és Salgótarjánban. Tudósítás látott napvilágot a jelenlétéről, és kiderült a megyei napilapokból, hogy alkalmanként száznál többen nem nagyon állták körül. Gondolhatnánk persze, hogy az egy kivételével kormány közeli médiavállalkozó kezébe került újságok eltorzították a valóságot, csakhogy a fényképeken kis tömegből magaslik ki a kétméteres politikus.

Mindazonáltal túlzott derűlátása ellenére Botka László visszafogottabb, mint az ellenzéken belüli vetélytársa, Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szintén járja az országot, tartott fórumot például Egerben, Salgótarjánban, Érden és Pécsett. A teremben megrendezett összejövetelekről ezt írta: „Akárhova megyek, csüngenek a csilláron.” (Facebook. 2017. április 6.) Megállapításáról egy régi politikus jutott az eszembe. Torgyán József kifejtette: „Annyi oxigén volt a teremben, amennyit az egyik ember kilehelt, és a másik ember még be tudott szívni.” (Vas Népe, 1993. június 7.) Ezt is mondta: „Kiskunlacházán az egész város kint állt, amikor bevonultam.” (Délmagyarország, 1994. április 12.) Az övéihez képest kétségkívül szerény a csilláros hasonlat.

Miközben a fővárosban tízezrek tüntetnek a kormány által szorongatott CEU-ért és a civil szervezetekért, két ellenzéki politikus, Gyurcsány Ferenc és Botka László rendületlenül járja az országot, hogy Orbán Viktor kihívójának vélhesse magát. A jelek arra utalnak, hogy egyelőre egymással vannak elfoglalva. A meccsüket nem tekinteném lefutottnak. 

          

1 komment
süti beállítások módosítása