Médianapló

Médianapló - Kukacok a kormánypárti sajt(ó)ban

2017. március 23. 10:30 - Zöldi László

A digitális sajtó hírt adott arról, hogy a Baranya megyei napilap szerkesztőségéből kiebrudalt újságírók portált alapítottak. Egyelőre csupán a Facebook-on nyitottak üzenőfalat Szabad Pécs címmel, és úgy tesznek, mintha igazi újságot készítenének. A pécsi témák mellett foglalkoztak a környékbeli települések, Komló, Kozármisleny és Mohács legfrissebb eseményeivel is.

Az alapító Nimmerfroh Ferencet a kétezres évek legelején, az Új Dunántúli Napló legendás online rovatában ismertem meg. Huszonéves munkatársaival, Bellai Lászlóval és Lendvai Dáviddal az egyetemi újságtól érkeztek, és nemcsak a megyei napilap digitalizálásában működtek közre, hanem a Springer-hálózatéban is. Ferencet néhány hete a felelős szerkesztői székből menesztette az új, felelőtlen tulajdonos. Két, szintén kitessékelt kollégájával hozta létre a formálódó portált, az egészségügyre szakosodott Katus Eszterrel és a kitűnő jegyzeteket író Babos Attilával. Jelenlétük, szakmai felkészültségük szavatolja, hogy régi, immár egyenirányított munkahelyük nem engedhet meg magának bármit, mert megírja az igazságot a (hír)versenytárs.

Akciójuk korántsem elszigetelt. Hetek óta működik sikerrel a Fejér Megyei Hírlap szerkesztőségéből eltávolított felelős szerkesztő, Hajnal Csilla és a publicista Klecska Ernő vezetésével a fehérvár@kukac.hu. Még régebben a veszprémi Naplótól elküldött felelős szerkesztő, Bartuc Gabriella és a fullánkos tollú Gombás Gabriella irányításával a veszprém@kukac.hu. De feléledt a debreceni Vagy.hu is, amelyhez visszatért Egerből az alapítója, Porcsin Zsolt, aki a Heves Megyei Hírlapot szerkesztette felelősen, amíg le nem váltották. Most már azon sem csodálkoznék, ha a kaposvári Somogyi Hírlaptól kipenderített felelős szerkesztő, Czene Attila is digitális lapalapításon törné a fejét sorstársaival, a riporter Fónai Imrével és a publicista Vas Andrással együtt.

A jelek arra utalnak, hogy a Mediaworks nevű kormánypárti médiavállalkozás tisztogatással, a legjobb újságírók kirúgásával teremtette meg a konkurenciáját. Figyelemre méltó médiapolitikai fejlemény ez, bár úgy tűnik fel, mintha a baloldali ellenzék egyetlen napilapja nem venné észre. A digitális laphálózat legújabb képződménye, a Szabad Pécs például annyira kiesett a látóköréből, hogy eheti számaiban egyetlen sort sem szentelt neki. Elnézést, ha mégis foglalkozott vele a Népszava, de a hír annyira apró betűvel jelenhetett meg, hogy multifokális lencséjű szemüveggel se fedeztem föl.               

2 komment
süti beállítások módosítása