Médianapló

Médianapló - Melyik magyar miniszterelnököt tartóztatta le a nácivadász Gerbner hadnagy?

2017. március 22. 09:31 - Zöldi László

Az említett tiszt már a nyolcvanat is betöltötte, ráadásul világhírű médiatudós volt, amikor végigbeszélgettünk egy éjszakát. Az amerikai professzort 1999-ben Róka Jolán, a média-tanszék vezetője hívta meg a szegedi egyetemre, George Gerbner lett a tudományos konferencia díszvendége. A prof, aki egyszerűen csak Gyuriként mutatkozott be. azon az éjszakán mesélte el a második világháborús kalandjait.

Azt, hogy az amerikai hadseregben gerilla-harcra képezték ki, és ejtőernyősként szabotázs-akciókat hajtott végre a mai Ausztria és Szlovénia területén. 1945 közepén pedig azt a feladatot kapta, hogy Nyugat-Ausztriában és Bajorországban szedje össze a magyar háborús bűnösöket. Ő tartóztatta le például Bárdossy László volt miniszterelnököt, aki 1941-ben hadat üzent a Szovjetuniónak. Amit elmesélt, azt még aznap reggel lejegyeztem, hátha jó lesz valamire. Aztán 2006 elején elolvastam a halála után néhány héttel megírt szócikket az Encyclopedia Britannicában, amelyből kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálat hajdani hadnagya egy másik volt miniszterelnököt, a német megszállás után kinevezett Sztójay Dömét tartóztatta le.

Az ellentmondásról írtam e rovatba. Most viszont arról tájékoztatom az olvasót, hogy sikerült feloldani, találtam ugyanis egy interjút a Fényszóró című hetilap 1945. október 10-i számában. Abból az alkalomból készült, hogy Budapesten bemutatták a Mafirt Krónika tízes számú híradóját a háborús bűnösök hazaszállításáról. (A film hozzáférhető a világhálón.) A premierre meghívták ama Douglas-gép parancsnokát, Gerbner hadnagyot is, amely a foglyokat október elejétől karácsonyig Salzburgból tizennyolcasával szállította a mátyásföldi repülőtérre. Ennyien fértek el kettesével egymáshoz láncolva a bombázó átalakított belsejében. A 26 éves, karcsú. magas, jóképű hadnagy ezt nyilatkozta a filmmel, színházzal és rádióval foglalkozó újság munkatársának: „Én fogtam el Imrédyt, Kerekest, Hain Pétert. És Kiss Ferencet is.”

Imrédy Béla miniszterelnöksége alatt fogadta el a magyar országgyűlés az első zsidótörvényt, a frissiben érettségizett Gerbner György emiatt menekült az Egyesült Államokba. Hain Péter volt a német megszállás hónapjaiban a „magyar Gestapo”, az Állambiztonsági Rendészet vezetője, Kiss Ferenc pedig a Magyar Színészkamara elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója. A keresztnév nélküli Kerekes azonban kifogott rajtam. Talán akad valaki az olvasók között, aki a nyomára vezet.     

11 komment
süti beállítások módosítása