Médianapló

Médianapló - Demeter Márta miért táltosodott meg?

2017. február 16. 10:52 - Zöldi László

Azon tűnődöm, vajon vannak-e jelei az emeszpésedésnek a feltőkésített és újjászervezett Népszava hasábjain. A jelek arra utalnak, hogy használt neki a vérátömlesztés. A szerkesztőségbe tizenvalahány Népszabadság-munkatárs érkezett, akiknek jóvoltából alaposabbak, rövidebbek, tényszerűbbek, érdekesebbek lettek a cikkek. Arra a kérdésre azonban még nem adható megnyugtató válasz, hogy a patinás napilap az egész (széttöredezett) baloldal újságja volna.

Mindazonáltal elismerésre méltó, hogy például a mai számban az első oldalról indul a Pharaon-ügy legújabb fejleménye. Demeter Márta élt képviselői jogával, és némi levelezgetés után betekinthetett az Orbán Viktorral üzletelgető arab milliárdos vízumkérvényébe. A január elején Libanonban állítólag elhunyt Ghaith Pharaon tehát 2015-ben azért jött Magyarországra, mert baráti körben akart vacsorázni a miniszterelnökkel. E fölfedezéssel a szemfüles honanya romba döntötte a gondosan felépített kormányzati kommunikációt, miszerint az ország első embere véletlenül és futólag szembesült a nemzetközileg körözött pénzmosóval.

Csakhogy a vízum írásba foglalt indokáról beszámoló újságíró, Z. Á. a nyomozásban jeleskedő Demeter Mártát kétszer is ugyanazzal a jelzővel illette. Márpedig „az MSZP kiugrott politikusa” és „az MSZP-ből kiugrott független képviselő” arról árulkodik, hogy a csinos fiatalasszony rossz fát tett a tűzre, a ’kiugrott’ ugyanis az eposzi jelzője lett. Holott a tudósítónak nem föltétlenül az a dolga, hogy az MSZP helyett is haragudjon az országgyűlési képviselőcsoportból kivált, sőt a pártból is kilépett hölgyre. A meglepetésszerű távozásától független témához és a műfajhoz sokkal jobban illett volna a tényszerű megállapítás, hogy az MSZP volt politikusa harcolta ki a leleplező dokumentumot a külügyminisztériumtól.

Mellesleg a vízumkérelem megszerzése azt sugallja e sorok írójának, hogy Demeter Márta megtáltosodott. Mintha nyomás alól szabadult volna. Amióta nem része egy őt epizódszerepre kárhoztató szervezetnek, többet szerepelt a nyilvánosság fórumain, mint az előző négy-öt esztendőben együttvéve. Az illedelmes kislány, aki évekig játszotta a rá osztott szobalányokat és társalkodónőket a Parlament nevű színházban, váratlanul karakteres színésszé érett, akire érdemes odafigyelni. Méltányos és elegáns volna, ha legalább az ellenzéki sajtó nem azzal foglalkozna, hogy miből lépett (ugrott) ki, hanem hogy végre belépett a közéleti személyiségek klubjába.

5 komment
süti beállítások módosítása