Médianapló

Médinapló - Mennyi az annyi?

2017. február 11. 11:07 - Zöldi László

A tegnapi bejegyzésben idéztem Tamás Gáspár Miklóstól. A kitűnő filozófus megírta 2017 eddigi legjobb publicisztikáját, egyik szóhasználatával azonban nem békültem meg. Szerinte „A miniszterelnök úr magáévá tette a Duna-medencei magyar médiák kilenctizedét.” (hvg.hu, 2017. január 31.) Szerintem viszont a médiák helyett médiát kellett volna írni. De itt van még a kilenctized is, amelyről érdemes eltűnődni.

Az Erdélyből érkezett filozófus és publicista nálam jobban ismeri a határon túli magyarság szellemi vonulatait. Elhiszem neki, hogy az Orbán-féle erőközpont érvényesíti akaratát például az erdélyi Kelemen Hunor és a vajdasági Pásztor István vonzáskörzetében is, ahol bizony egyre kevesebb babér terem a nyilvánosság függetlenségre törekvő képviselőinek. Mindazonáltal foglalkoztat, vajon a cikkíró hány száz határon túli magyar nyelvű orgánumot adott a mintegy nyolcezer magyarországi médiumhoz, és miként jött ki a 90 százaléknyi kormányzati túlsúly. Gyanakvásra persze nincs különösebb ok, elvégre Németh Péter ugyanezzel a számmal dolgozik. A Népszava főszerkesztője egy vitaműsorban megjegyezte Orbán Viktorról: „A magyar sajtó 90 százaléka az ő felügyelete alatt van.” (Hír TV, 2016. december 19.)

Németh kolléga nem lehetne a rendszerváltás utáni magyar sajtó legnagyobb túlélője, ha nem volna naprakész, és nem támaszkodna a legfrissebb kutatási adatokra. Bizonyára módot talál arra, hogy eme 90 százaléknyi arányról részletesebben is beszámoljon. Korábban még így világította meg a hazai nyilvánosság és Orbán Viktor viszontagságos kapcsolatát: „Övé a média 95 százaléka.” (Népszava, 2016. október 4.) Na, ekkor jöttem zavarba. A Népszabadságot négy nappal később, október 8-án szüntette meg a kormányzat, és ez láncreakciót hozott létre a média tulajdonviszonyaiban. De ha a Mediaworks népszabadságtalanított portfóliója, vagyis 12 megyei és egy városi napilap Orbán közeli kezekbe jutott, akkor az október 4-i 95 százalékos kormányzati túlsúly hogyan csökkent december 19-én 90 százaléknyira?      

Némi töprengés után rájöttem a titok nyitjára. Októberben Németh Péter a média kifejezést használta, mely a nyomtatott sajtót, a rádiót, a televíziót és az internetet foglalja magába, decemberben pedig a sajtót. Az ellentmondást Kvári Sinkó Zoltán, az Erdélyből áttelepült humorista oldja föl, aki már 1996. augusztus 9-én megjósolta a veszprémi Napló hasábjain: „Amit a médiából megtudhat az ember, azt a sajtó összezavarja.”

komment
süti beállítások módosítása