Médianapló

Médianapló - A Népszava feltárja-e a négyes metró ügyét?

2017. február 04. 10:07 - Zöldi László

Néhány napja azt firtattam, vajon az 1,1 milliárd forintból feltőkésített Népszavához átigazolt Népszabadság-munkatársak lehetőséget kapnak-e a valóság feltárására. A 24.hu is ezt pedzegette, amidőn interjút készített Németh Péterrel, a Népszava főszerkesztőjével. A veterán újságíró „kemény, leleplező írásokat” ígért, és azt is kifejtette, hogy ha például az MSZP-nek „vannak különös, furcsa ügyei - és valószínűleg vannak -, akkor ezekről fogunk írni természetesen, igen”.

A sors iróniája, hogy az interjú tegnap jelent meg, amidőn a magyar kormány nyilvánosságra hozta az OLAF jelentését. A 104 oldalnyi szövegből kisejlik azok érintettsége, akik 2002 és 2010 között irányították az országot. Az pedig bizonyítható, hogy az egyik nyugat-európai cég, a Siemens az új földalatti áramellátására és a vonatvezetési rendszer kidolgozására átutalt 31,7 milliárd forintból 331 milliót továbbított a Media Magnet Kft-nek, amelyet a jelentés össze is kötött az egyik kormánypárttal.

Ma reggel megvásároltam a napilapokat, a postaládából pedig kivettem az előfizetett Népszavát. A kormányhoz nagyon közel álló Magyar Idők „Minden idők legkorruptabb beruházásáról” ír, és az 1. oldalán Medgyessy Péter koccint Demszky Gáborral. A 2. oldalon a 331 milliós céget kapcsolatba hozza Puch Lászlóval, az MSZP akkori pénztárnokával. A kormányhoz közel álló Magyar Hírlap „Minden idők legkorruptabb beruházásáról” ír a címoldalon, a 2. oldalon „Szocialista pártpénztárnok a sorok között” címmel külön cikket szentel Puch Lászlónak. A konzervatív, ám a kormány tevékenységét bírálgató Magyar Nemzet a címoldalon indul a metró-sztorival, de a hajtás alatt, kevésbé feltűnő helyen. A 3. oldalon kiemeli Medgyessy állítólagos szerepét, a 331 milliós kft-t azonban nem említi.

A Népszava azzal indul a címoldalon, hogy „Putyin őrzi a kasszakulcsot”, a hajtás alatt pedig ez olvasható: „Mégis nyilvános az OLAF-jelentés”. A 13. oldalon található folytatást Batka Zoltán írta. A néhai Népszabadság munkatársa négy napja dolgozik a Népszavánál, és az előéletében szerzett szakmai tekintélye miatt nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja Puch László nevét. Azt a választ kapta, hogy a Népszava új tulajdonosa „soha nem volt a Media Magnet tulajdonosa”. Ha így van, eggyel több ok arra, hogy a valóság feltárásában járatos újságíró a főszerkesztő ígéretéhez híven járjon utána az MSZP „különös, furcsa” ügyének.                

1 komment
süti beállítások módosítása