Médianapló

Médianapló - Ellenkukacok

2017. január 27. 10:21 - Zöldi László

Érkezett a hír, hogy Klecska Ernő újságíró megalapította a fehérvári kukacot. Ő volt a Fejér Megyei Hírlap egyik szerkesztője, akit felelőssé tettek azért, mert nem vette észre, hogy valaki megmásította a karácsonyi Orbán-interjút. Vele tartott szintén eltávolított szerkesztőtársa, Hajnal Csilla, és a munkatársak közé tartozik Boda András, a néhai Népszabadság közép-dunántúli tudósítója meg egy jó tollú riporter, Izing Antal is. A fehervar@kukac.hu figyelemre méltó portálnak ígérkezik.

Egy korábbi tisztogatás áldozata lett Bartuc Gabriella, a veszprémi Napló szerkesztője. Ő alapította meg a veszprem@kukac.hu-t a legcsípősebb nyelvű magyar újságírónővel, Gombás Gabriellával együtt. A digitális kukacoknak van helyük a médiapiacon, ha csupán csordogálnak is a hirdetések, és nem tolonganak a szponzorok. De mert a kormányzati térhódítás aligha marad félbe, még inkább lesz bennük fantázia. Nem árt felidézni a sajtótörténeti előzményeket, hogy okuljanak belőlük az újdonsült (botcsinálta) médiavállalkozók.

A rendszerváltás nyomán külföldi kézbe kerültek a megyei napilapok, és szinte mindegyiknek akadt versenytársa. A napilapok mezőnyében a csabai Békés Megyei Nap, a debreceni Hajdú-Bihari Nap, az egri Heves Megyei Nap, a Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, a szegedi Reggeli Délvilág, a nyíregyházi Új Kelet. A hetilapok mezőnyében a Fehérvári Hét, a békéscsabai Heti Délkelet, a Kecskeméti Lapok, a veszprémi Rege, a szombathelyi Tér-Kép, a debreceni Úton. A két újságtípus között az volt a különbség, hogy a tőkeerős megyei napilappal szemben a tőkeszegény alternatív (másik) nem lehetett versenyképes, bár arra telt az erejéből, hogy elszegényítse a versenytársat, olvasókat és hirdetőket szipkázott el tőle..

Életképesebbnek bizonyult a hetilap, amely azonban kinőtte a megyei kereteket, és az olvasók érdeklődése nem követte a régió második, harmadik megyéjébe is. Manapság jobb helyzetben volna, mert kezd alakulni az olvasók regionális szemlélete. Csakhogy időközben megjelent a digitális sajtó, amely olcsóbban állítható elő. A két kukacos portálnak vannak előzményei, például a debreceni Vagy.hu, a szombathelyi Nyugat.hu vagy a SzegedMa.hu. A helyi hatalom által támogatott napilap ellenében jöttek létre: megírják azt, amit a hivatalban lévők nem akarnak nyomtatásban látni.

A kukacoskodásra hajlamos olvasóknak üzenem: tisztában vagyok azzal, hogy Debrecen és Szombathely polgármestere kormánypárti, Szegedé viszont ellenzéki politikus. Épp ez az, ami gondolkodóba ejt.           

komment
süti beállítások módosítása