Médianapló

Médianapló - A Népszava megelőzte-e a Magyar Nemzetet?

2017. január 26. 09:35 - Zöldi László

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője tegnap este kifejtette az ATV stúdiójában, hogy „18 ezer eladott példánnyal a legnagyobb példányszámú politikai napilap vagyunk.” A Klubrádióban is elmondta ezt, mire a műsorvezető azt firtatta, vajon a Magyar Nemzet elveszítette-é a Népszabadságtól örökölt elsőségét. Az igenlő válaszon eltűnődtem. A Népszaváról nyilatkozók ugyanis arról számoltak be mostanában, hogy az október 8-án megszüntetett Népszabadság olvasói áramlanak, átigazolnak, özönlenek, sereglenek, tódulnak a megmaradt baloldali orgánumhoz, a főszerkesztő szerint „majdnem megkettőzték” a naponta eladott példányok számát.

Ezt nem vonom kétségbe, ebből azonban még nem föltétlenül következik, hogy a Népszava könyvelhető el a legnagyobb példányszámú politikai napilapnak. Egy XXI. századi újságnak háromféle olvasottsága van. A hagyományos a papír alapú változaté, amelyet többen is kézbe szoktak venni. Egy terjesztői körökben ismerős szorzó szerint 3,6-an. Van egy másik szorzó is, az egyszeres, az online változat számítógép előtti böngészése magányos foglalatosság. És van egy harmadik olvasótípus, aki tízen- vagy huszonéves, és az okostelefonján kíséri figyelemmel a hírforrásokat, talán még a Népszavát is.

E három rétegből tevődik össze egy újság olvasottsága, márpedig a három adatból kettőt nem ismerünk. Ráadásul az összehasonlításhoz ismernünk kéne a Magyar Nemzet hasonló adatsorát is. A várakozás álláspontján maradnék tehát, amíg a Népszava körüli vitából ki nem rajzolódnak a hiteles számok. Árnyalja majd az összevetést, hogy elég népes ismeretségi körömben kezd kibontakozni egy ellentétes folyamat is: a volt Népszabadság-előfizetők közül sokan gondolkoznak azon, hogy inkább a Magyar Nemzetre fizetnének elő. Bennem is felötlött ez, egyelőre azonban még tartom a Népszavát.

Nem azért töprengünk a váltásom, mert megváltozott a világnézetünk, hanem mert ama funkciót, amelyet a Népszabadság betöltött az életünkben - a közélet különböző rétegeiből összegyűjtötte és elénk tárta a mértékadó véleményeket - az úgynevezett G-nap óta a Magyar Nemzet ügyesebben, színvonalasabban pótolja, mint az ezernyi gonddal küszködő Népszava. Az ország legrégebbi napilapja most új tulajdonosra tett szert, aki hozott magával némi tőkét. Ha az 1,1 milliárd forintból és a szerződtetendő 15-20 volt Népszabadság-munkatárs révén sikerülne változtatni az újság tájékoztató jellegén, akkor aligha kacérkodnék tovább az átigazolás gondolatával.      

4 komment
süti beállítások módosítása