Médianapló

Médianapló - Torgyán József fejfájára

2017. január 23. 10:30 - Zöldi László

Nem írnék nekrológot a tegnap elhunyt „Patakvér doktorról”. Ama közéleti személyiségről tűnődnék inkább, aki a rendszerváltó garnitúrában talán a legügyesebben használta a hatáskeltés eszközeit. Az a benyomásom, hogy ellenzéki politikusként volt igazán elemében.

Elküldte például egyik bizalmi emberét, az akkor huszonéves Molnár Róbertet - a Szeged melletti „operettfalu”, Kübekháza jelenlegi polgármesterét - az Egyesült Államokba, hogy tanulmányozza az elnökjelöltek kampányát. Miközben pedig a kormánypárti politikusok délelőtt és kora délután hivatalt vezettek, és csak késő délután indultak el szolgálati gépkocsin a kampánygyűlésre, Torgyán kibérelt egy felújított kastélyt valahol az ország szélén. Népes kíséretével oda tért vissza esténként a környékbeli gyűlésekről, amelyekből naponta többet is tartott. A kormánypárti politikusok alig hagyták el az autópályát, a kisgazda pártelnök viszont sokkal gazdaságosabban kampányolt, ráadásul eljutott a kátyús zeg-zugokba is. 1998-ban ezzel nyerte meg a választást Orbán Viktornak. (A körülmények annyira ismertek, hogy nem is idézem fel őket.)

Ami a retorikáját illeti, sokan csupán arra emlékeznek, hogy az úgynevezett féregirtós beszédében ezt vágta a politikai ellenfelek arcába: „Liberális férgek rágják a nemzet testét.” Elmesélek azonban egy jellemző adalékot, amelyből kiderül, hogy miként dolgozta ki a hatásvadász mondatokat. 1993. augusztus 9. és 1994. február 7. között hatszor szőtte bele megyei lapokban megjelent interjúiba a görögdinnyés hasonlatot. (Ha feldobják zöld ugyebár, de ha leesik, és összetörik, akkor piros, lám, ilyenek a rendszerváltó kommunisták.) A metaforát arra a népi tapasztalatra építette, hogy ha a gazdáknak augusztus 10-ig, Lőrinc napjáig nem sikerült eladniuk a termést, akkor az immár poshadt dinnyét föletették a disznókkal. A szónok Torgyán poshadt portékának tartotta a baloldali eszméket is, mindazonáltal rájött, hogy amit értett a falvak népe, azt nem érdemes elmondania egy fővárosi köztéren, több tízezer ember előtt. A görögdinnyés hasonlatot volt esze kihagyni a nagygyűlési beszédéből.

Aggastyán korában, ügyvédi irodájába visszavonulva megbékélt a kívül zöld, belül vörös ”komenistákkal”. Az Orbán miniszterelnökből kiábrándult Torgyán József stílusosan fejezte be nyilvános pályafutását, amidőn az ATV stúdiójában kifejtette: „Azt javaslom a baloldalnak, hogy Magyarországot ajánljuk fel Szűz Máriának.”    

3 komment
süti beállítások módosítása