Médianapló

Médianapló - Egy régi előválasztás margójára

2017. január 20. 09:32 - Zöldi László

Botka László bejelentkezett a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének. Az MSZP elnöksége mögé állt, és felhatalmazta a tárgyalásokra. A szegedi polgármester lehetségesnek tartja, hogy a demokratikus ellenzék közös képviselőjelöltjeire közvetlenül szavazhassanak a választópolgárok, azt viszont kihagyná, hogy az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei is versengjenek egymással. Magára nézve elhárítja tehát az előválasztás intézményét, amelyet újdonságnak állítanak be a kezdeményezők. Pedig volt már rá példa.

A szocialisták politikusai közül Németh Miklós lett az első 2848 szavazattal, Kovács László 1196, Medgyessy Péter 947, Horn Gyula 678, Lendvai Ildikó 454, Szili Katalin 405, Lamperth Mónika 145, Kósáné Kovács Magda 81, Nagy Sándor pedig 62 voksot kapott. Igaz, 2001 tavaszán még telefonon szavaztak az érdeklődők - ezzel magyarázható a csekély számú voks -, és tippjátéknak hívták az előválasztást, amellyel a Springer-napilapok kedveskedtek az olvasóknak. A Békés Megyei Nap 2001. április 26-i számában az MSZP-választmány egyik tagja mindjárt ki is kérte magának a „rosszízű” akciót.

Molnár László szerint a média „félrevezeti a közvéleményt”, tippjátéka „beavatkozás a párt belügyeibe”, sőt „visszaélés a sajtószabadsággal”, továbbá „ellentétes a választmány döntésével, mely úgy szólt, hogy a párt nem megy bele semmiféle találgatásba”. Vagyis az ellenzékben lévő szocialisták elutasították azt a fránya telefonosdit, amelynek mai változatáért sem lelkesednek ugyan, de korlátozott mértékben elképzelhetőnek tartják. Botka László ki is fejtette, hogy nem akar üzengetni a potenciális szövetségeseknek, fölkeresi majd őket, és elmondja, hogy miként alakítaná az ellenzéki együttműködést.

Rugalmasabb lett az MSZP álláspontja, a nyilvánosság fórumait azonban változatlanul kikapcsolná a politikai játékból. Ehhez képest a médiumok nem zavartatták magukat. Munkatársaik megkérdezték a potenciális szövetségeseket, hogy mit mondanának a szocik miniszterelnök-jelöltjének, ha fölkeresné őket. Már ismerhetjük a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd, a Modern Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika véleményét, több párt nem is nagyon jöhet számításba.

A fejleményekből kisejlik, hogy az MSZP-ben még mindig nem értik a média működését. Ha értenék, nem zárnák ki a nyilvánosság eszközrendszerét, hanem felhasználnák. Tanulhatnának például a francia testvérpárttól és az amerikai demokratáktól meg republikánusoktól.           

1 komment
süti beállítások módosítása