Médianapló

Médianapló - Épül-e társasház az ellenzéki véleményotthonoknak?

2017. január 16. 10:51 - Zöldi László

Tegnapi bejegyzésemet élénk vita követte a Facebook üzenőfalán. Huszonegy hozzászólás értelmezte a baloldali sajtó helyzetét. Köszönet Marik Sándornak, Mikulás Annának, Pápai Gábornak és Varga Papi Lászlónak, hogy a figyelmembe ajánlottak egy szempontot, amelyre nem gondoltam. Varga Papi kolléga úgy fogalmazta meg a lényeget, hogy megszűnt a Freeblog, a NOL és a Népszava blogrovata, majd levonta a következtetést: „Úgy tűnik, senkinek sem érdeke a kis helyi véleményotthonok, laikus civilek egymás közti vitáinak, produktumainak helyet adni.”

Talán mégsem ennyire sanyarú a helyzet. Az alkotmányos ellenzék pártjai ugyanis gondoskodtak arról, hogy kapcsolódjék hozzájuk egy-egy portál, amelynek felületén a velük egyetértő bloggerek és kommentelők kifejthetik az álláspontjukat. Abban viszont egyetértek az idézett szerzővel, ha arra gondolt, hogy amennyiben az ellenzéki pártok folyamatosan (online) tárgyalnak az együttműködésről, akkor ennek meg kéne teremteni a digitális (online) bázisát is. Telne rá ama 1,1 milliárd forintból, amellyel Puch Lászlóék feltőkésítették a baloldali sajtót. A kérdés persze az, hogy kik azok a feltőkésítők, akik az MSZP volt pénztárnokától eltekintve bizony elzárkóztak a nyilvánosságtól. Vajon mit képviselnek? Az MSZP érdekét vagy a tárgyalások résztvevőiét? Mit akarnak megteremteni? Az MSZP véleménybázisát vagy az együttműködésre hajlamos pártokéit?

Most már nem lehet arra hivatkozni, hogy nincs pénz a bloggerekre és a kommntek moderálására. Az 1100-szor egymillió forintból talán arra is jut, hogy három moderátor nyolcórás műszakban tartsa távol a kormánypárti trollokat, akik néhány hónapja „szétbombázták” a Népszabadság Online-t, és megnehezítették a Népszava Online helyzetét. Igen ám, de mi legyen az ellenzéki bloggerekkel, akiket esetleg meghívnak az új digitális bázisra, vagy kiverekszik gondolataiknak a helyet. Vajon mihez kezdenek a moderátorok, ha az ellenzéki bloggerek és kommentelők azt pedzegetik majd, hogy az együttműködésről tárgyaló pártok lassan haladnak, talán nem is akarnak megegyezni?

Az érdemi moderálásnak nemcsak számítástechnikai előfeltételei vannak, hanem médiapolitikaiak is, sőt az utóbbiak megelőzik az előbbieket. Őszintén szólva nem feltételezem az 1,1 milliárd felhasználásáról tárgyaló politikusokról, hogy egyáltalán szóba hozták „a kis helyi véleményotthonok” bekapcsolását az állítólag koalícióra készülő pártok digitális hálózatába.

komment
süti beállítások módosítása