Médianapló

Médianapló - Az ártalmas hibajavítás

2017. január 09. 10:31 - Zöldi László

Érdemes böngészni a megyei sajtót. Mindig akad valami, ami átmenthető az országosba. A debreceni Boda István például a megbízható szerzők közé tartozik, az ő mondataira lehet számítani. Tévékritikái már a múlt században is elismerésre tettek szert, és manapság is találhatunk figyelemre méltó gondolatokat a nyolcvankilencedik évében járó újságíró tűhegyes pontosságú jegyzeteiben. Tegnap a karácsony és szilveszter közti tévéprogramról tűnődött a Hajdú Online digitális felületén, álláspontját mégse részletezném. Mellékesen ugyanis beleszőtt a mondandójába egy kellemetlen esetet, amelyet Orbán Viktor nagy feltűnést keltő karácsonyi interjúja juttatott az eszébe.

Főszerkesztő-helyettesként évtizedekig gondozta a Hajdú-bihari Naplóban megjelent írásokat, és csodálkoztam volna, ha sajtóhiba nem hozta volna nehéz helyzetbe. Idézem őt: „Én szerkesztettem, amikor egy moszkvai ünnepségről szóló tudósításban ez az elírás szerepelt: ’A szovjet állat vezetői’.” Ha a múlt század hetvenes éveiben már nem járt is fővesztés az efféle bakiért, a megyei napilapot aznap szerkesztő újságírónak rapportra kellett mennie a pártbizottságra. Azzal védekezett, hogy a sajtóhibát tartalmazó sorban javított valamit a korrektor, az ólombetűket szedő nyomdász pedig úgy pontosított, hogy „azt helyrehozta, ezt meg elrontotta”. Az állam utolsó betűjét így váltotta fel az a fránya t. Indoklását elfogadták ugyan, de az ejnye-bejnyét nem úszta meg.

Boda István körülbelül a tizedik karácsony óta, aki régi elírásokról, beírásokról, kihúzásokról, hozzátoldásokról mesélt. Ami nem is olyan sok, ha abból indulunk ki, hogy a Kádár-korszak több mint három évtizedig tartott. A veterán szerkesztő két szakmai tanulságot tudatosított. Az egyik az, hogy ami történt, még a kéziszedés korában ment végbe. A nyomdászok ólombetűkkel dolgoztak, egymás mellé, sorba helyezték azokat. A tanulság egy kulcsmondat: ’azt helyrehozta, ezt meg elrontotta’. Csínján kellett volna bánni a javítással, mert gyakran előfordult, hogy a kisebb, ártalmatlanabb sajtóhibából akarva-akaratlanul nagyobb, politikai hiba kerekedett. Aligha véletlen, hogy a miniszterelnök karácsonyi interjúja nyomán több obsitos szerkesztő kezdett emlékezni.

Igen ám, de a másik tanulság pedig az, hogy az Orbán-szöveg megmásítása már a digitalizáció elgondolkoztató eredménye. A kéziszedésnek végérvényesen befellegzett, a belőle fakadó hibaforrás eldugult. Átadta helyét a digitális nyomdászat melléktermékeinek.

komment
süti beállítások módosítása