Médianapló

Médianapló, Jé, vannak megyei lapok is!?

2017. január 06. 10:56 - Zöldi László

A mai magyar sajtóban több fiatal újságíró is dolgozik, aki fővárosi szerkesztőségekből ismerkedik a megyei lapokkal. Ez hamarosan előnyükre válik az idősebb kollégákkal szemben, akik soha nem vettek a kezükbe Budapesten túl kiadott újságot. A feltörekvők közül Szánthó Péter jó tanuló típus. Még csak kapiskálja az úgynevezett vidéki sajtót, de ha kiderül, hogy valamit pontatlanul írt meg, számíthatunk arra, hogy legközelebb pontosabban fogalmaz. Mostanában gyakori témája az Orbán-kormány terjeszkedése a helyi médiában.

Azt fejtegeti a Népszavában, hogy a Mediaworks nevű cég „jelenleg az ország 17 megyei naplapjából tucatot birtokol”. Inkább tucatnyit írtam volna, de maga a szám stimmel. A kormányzat befolyási körében kötött ki nyolc volt Springer-napilap, némi késéssel csatlakozott hozzájuk a Pannon Lapok Társasága négy napilappal. Van még egy 13. is, a dunaújvárosi, amely azonban városi újság. Mindazonáltal nem 17 megyei újság lát napvilágot az országban, hanem 18; a 19 megyéből egyedül a főváros vonzáskörzetében nincs naponta megjelenő lap.

Ráadásul olyan, hogy „Veszprémi Napló” nem létezik. Az alapítók évtizedekkel ezelőtt biggyeszthettek volna ugyan jelzőt a Napló elé, de elfelejtették figyelembe venni, hogy néhány száz kilométerrel keletebbre van egy Hajdú-bihari Napló is. Maradtak a jelző nélküli Naplónál, amelyet Veszprém megyében senki nem téveszt össze a debreceni napilappal. Az a mondat pedig, hogy a kormány által megszerzett „lapok élére rendszerint a Magyar Idők emberei kerültek”, szintén nem felel meg a valóságnak.

A Mediaworks csakugyan leváltotta a volt Springer-lapok főszerkesztőit, de az erről döntőknek volt annyi eszük, hogy nem a kormányzati szócső budapesti szerkesztőségéből küldték az új főnököket, hanem a helyi választékból nevezték ki őket. A kaposvári redakcióba Lengyel Jánost, a pécsibe Fülöp Zoltánt, a szekszárdiba Finta Viktort, a békéscsabaiba Pocsaji Richárdot, a kecskemétibe Ökrös Csabát, az egribe Kühne Gábort, és a maradék kettőbe, a szolnokiba meg a tatabányaiba sem Pestről érkezett a főszerkesztő.

A Népszava munkatársát az téveszthette meg, hogy a megyei napilapokat politikai anyagokkal ellátó központi (fővárosi) szerkesztőséget vezető Szakács Árpád korábban a Magyar Időknél dolgozott. Ő készített karácsonyi interjút Orbán Viktorral a tucatnyi vidéki napilap számára. Ezzel teremtett alkalmat arra, hogy Szánthó Péter érdemben foglalkozzék a megyei sajtóval.            

1 komment
süti beállítások módosítása