Médianapló

Médianapló - Hogyan lesz a bloggerből újságíró?

2016. december 20. 10:10 - Zöldi László

Vajon újságírónak számítanak-e azok, akik bloggerként indultak? Egy közismert példát ismerünk. Tóta W. Árpád műkedvelő bloggerből lett a hvg.hu hivatásos újságírója (publicistája). Megtartotta a civilségéből fakadó üde látásmódját, és alkalmazkodik az újságírás írott és íratlan szabályaihoz. Az egyik vitatott szabály az, hogy valójában mit is jelent a média.

Amikor a kívülállók még nem használták e szakmai kifejezést, 1957. szeptember 7-én, az MSZMP titkársági ülésén imigyen szóla Kádár János: „Az összes sajtó emberei.” Politikusi bizonytalanságában fogalmazott pontosan; nem is kell mást csinálni, mint „az összes sajtó”-t behelyettesíteni a szakmai körökben már használt média kifejezéssel. Azóta a média fogalomköre bővült a világhálóval, és az információk meg a vélemények a sajtó, a rádió és a televízió után az internet révén is nyilvánosságra kerülhetnek. A rendszerváltás óta fejlődtek a kívülállók. A politikusok például lassanként eljutottak oda, hogy a média kifejezést csupán akkor használják, ha nem akarják külön-külön megnevezni a… Mit is?

Elkerülhetném az állásfoglalást, ha úgy fogalmaznék, hogy azokat a tömegközlési eszközöket, amelyek együtt alkotják ama bizonyos médiát. Csakhogy ezzel nem oldottuk fel az ellentmondást, hogy vannak, akik nem szívesen használják a latin többes szám (a média) egyes számát, a médiumot. Ez ugyanis szélhámosságot sejtet. Félhomályos szobát, ahol egy jósnő térdével mozgatja az asztalt, és kísérteties hangon szólaltatja meg a vendégül látott özvegyasszony néhai férjét. Megélhetési okból közvetít tehát a házaspár tagjai között. A maga furmányos módján épp azt teszi, amit az immár négy közvetítő eszköz: a papír alapú sajtó, a rádió, a televízió és a világháló külön-külön is tesz.

Ha egyenként akarjuk helyettesíteni őket, nyugodtan mondhatnánk mindegyikre, hogy médium. Még az a definíció is megfogalmazható, hogy a médiumok összessége a média. Egyet nem tehetünk, hogy azt írjuk, amit Jámbor András, a Kettős Mérce című blogban így fogalmazott meg december 18-án: „A helyi médiákra nagyrészt a Fidesz tette rá a kezét.”  A mondat tartalmilag megfelel a valóságnak, mégis átfogalmaznám: „A helyi média nagy részére a Fidesz tette rá a kezét.” Vagy: „A helyi médiumokra nagyrészt a Fidesz tette rá a kezét.” A tehetséges bloggert újságíróként tartom számon. Megtisztelne, ha a talán leggyakrabban használt szakmai kifejezés említésekor ő is annak tartaná magát.         

komment
süti beállítások módosítása