Médianapló

Médianapló - Sztorizható-e az igazság?

2016. november 19. 10:33 - Zöldi László

Tegnap estére a Story 4 csatorna előkapart egy filmet a digitális turkálóból. Illett az arculatához, elvégre War Stories a címe. De nem Háborús történetek-ként forgalmazták, a magyar keresztségben Újságírók tűzvonalban lett. Tárgyszerűbb cím, a másfél órás tévéfilmet akár vetíthetném is a szemináriumon. Az ilyesmiből mindig parázs vita kerekedett az újságírással kacérkodó főiskolások, egyetemisták körében. Volt vagy tucatnyi VHS-kazettám újságírós témájú filmekből, a legutóbbi költözködéskor azonban kidobtam az elavult technikára emlékeztető, csukaszürke színű, műanyag dobozokat.

A 2003-ban forgatott háborús történet aligha került volna be a hajdani válogatottba. Mégis érdemes beszélni róla a főszereplő miatt, és azért, mert a legnyilvánosabb szakma erkölcsi kérdéseit vázolta fel. Jeff Goldblum a kigyúrt felsőtestű, ám érzékeny lelkületű értelmiségi hollywoodi megszemélyesítője. Számunkra érdekes mozzanat, hogy egy kicsit beszél magyarul, felvidéki zsidó kivándorlók sarja. Nem először játszik kommunikációs szakembert, aki ezúttal Üzbegisztánban, haditudósítóként tengeti az életét. Tálibok kilövik mellőle a fotóriporterét, akit egy pályakezdő lánnyal pótol az amerikai szerkesztőség. A film arról szól, hogy az ifjú fotós megérzi a hírértéket, helyi háborúkba belefásult mentora pedig az ő hatására talál vissza régi önmagához.

A taskenti szállodában cinikus haditudósítók iszogatnak, és a kopár dombok között kalasnyikovok dörögnek. E hangzavarban tűnődhetek azon, hogy mi is az újságíró dolga. Vajon az-e, amit a tapasztalt tudósító állít, hogy az igazság nem más, mint egy hitelesített történet, a jól kidolgozott sztori? De mi van akkor, ha a pályakezdő fotóriporter szakmailag elmarasztalható módon kap le gyanútlan verebet a menekülttáborban, mindazonáltal nagyítóval tankokat fedez föl mögötte, a domboldalon? És mi van akkor, ha kiderül, hogy „a tankok” nem is igaziak? Fából készítették őket, hogy félretájékoztassák az amerikai hadvezetést, amely a levegőből támogatja a tálibok ellen harcoló üzbég kormánycsapatokat.

Lám, itt a sztori. De hol az igazság? Különösen akkor, ha a „tankok” elleni légitámadás elpusztítja a tábort is - menekültestül. Volna miről vitatkozni az újságíró szemináriumon egy esztétikailag középszerű tévéfilm ürügyén, és nem is kéne bajlódni azzal a fránya VHS-kazettával. A háborús történet letölthető a világhálóról, az érzékeny lelkületű haditudósító kigyúrt felsőteste pedig igazán jól mutat.              

komment
süti beállítások módosítása