Médianapló

Médianapló - Formatervezett indulat

2016. november 14. 10:49 - Zöldi László

A frissiben megválasztott amerikai elnököt sokan jellemezték a magyar nyelvű sajtóban. A gunyoros értelmezések közül tárgyszerűségével kilóg Gál J. Zoltáné: „Ahogy egykoron Roosevelt a rádió, Kennedy a tévé, Obama az internet, úgy Trump a közösségi média világának működését fordította a saját hasznára.” (Vasárnapi Hírek, 2016. november 12.)

Úgy emlékszem, a szerző tanult a szegedi egyetem Kispestre kihelyezett tagozatán, ahol a kommunikációs technológiák történetéről tartottam előadásokat. S bár nem elemeztem az amerikai elnökök technikai nyitottságát, azt azért érintettem, hogy ama újdonságok, amelyeket nem föltétlenül az Egyesült Államokban találtak ki, az amerikai iparban váltak tömegcikké, elviselhető árú portékává. Nem csoda, ha a világhatalom vezetői éltek az éppen kínálkozó lehetőséggel. Trump-ra négy évvel ezelőtt, még üzletember korában figyeltem föl, amidőn megtámadott egy szépen éneklő és bravúrosan táncoló színésznőt: „Noha Bette Midler visszataszító nő, nem mondok róla ilyesmit, mert ragaszkodom hozzá, hogy politikailag mindig korrekt legyek.”

Az a benyomásom, hogy rusnya némbert akart írni, visszafogta azonban magát a közösségi médium több milliós nyilvánossága előtt. S ha valaki beírja a keresőbe, hogy Trump Midler Twitter, megtalálja az eredeti szöveget, amely 139 karakternyi. Aki írta, kínosan vigyázott arra, hogy ne legyen több 140-nél, mindazonáltal igyekezett kihasználni a szabályozott terjedelmet. Sokat kellett bíbelődnie a szavakkal, hogy a terjedelmi és ízlésbeli korlátok között maradjon. Talán meglepő, de a példa azt sejteti, hogy a benyögéseiről, kiszólásairól hírhedt Trump már üzletember korában is óvatos duhaj volt. Ez némi derűlátásra ad okot.

A jelenség értelmezői közül Molnár Gyula MSZP-elnök egy tévéműsorban azt firtatta, vajon „Ki lesz a magyarországi Trump?” (ATV, 2016. november 10.) Félő, hogy a politikai mezőnyből csupán ketten jöhetnek számításba: a velősen twitterező Deutsch Tamás és a tumblrozó fenegyerek, Szanyi Tibor. S ha igaz, hogy az amerikai szépségverseny-tulajdonos Donald J. Trump hatmillió dollárra, körülbelül kétmilliárd forintra perli a Miss Universe Hungary tulajdonosát, Vajna Tímeát, beugrik, hogy a két politikus karakteréhez hozzá kéne gyúrni az énekes kedvű Fásy Ádámét, a szépségversenyek meghonosítójáét is. És íme, akkor előttünk állna a kihívó, aki végre a győzelem esélyével vehetné föl a harcot Orbán Viktorral.           

komment
süti beállítások módosítása