Médianapló

Médianapló - Mi rejlik a kipontozás mögött?

2016. november 08. 10:38 - Zöldi László

E rovat bejegyzései nem lehetnek hosszabbak harminc sornál. Ez kétezer-ötszáz karakter. Ha öttel túllépem, nem árt kihúzni belőle az egyik jelzőt, hogy 2499 legyen. A Népszavának is van egy rovata, amelyben apróságokat közöl: olvasóleveleket, glosszát, lapszemlét, múltba tekintést, sőt blogot is. Szintén van terjedelmi korlátja, ezért még nem ejtett kétségbe, ha a Médianapló idézett bejegyzéséből a szerkesztő kipontozott néhány száz karaktert. Tegnap azonban már a lényeget húzta ki.

Ez kiderül ama idézetből, amelyet ezennel visszacsempésznék: „A vidéki napilapok abban különböznek az országos terjesztésűektől, hogy politikailag nem tömbösödtek. Tíz évvel ezelőtt a 190 ezres Népszabadság, a Magyar Nemzet (78), a Népszava (35) és a Magyar Hírlap (29) 332 ezer példányt értékesített naponta. Mostanában összesen 72 ezer fogy el belőlük; 260 ezret veszítettek tehát, a példányszámuk több mint háromnegyed részét.” E néhány sor híján az országos újságok visszaesése össze sem hasonlítható a megyeiekével, amely ’csak’ negyvenszázaléknyi. A kipontozás alkalmat teremt arra, hogy ezúttal már kibontsam azt is, amit az idézett bejegyzésben tapintatból mellőztem.

Az országos napilapoknál három szám olvasható: az első 2005-ból származik, a második 2010-ből, a harmadik 2016 második negyedévéből (a számokat kerekítem). Népszabadság: 190 ezer, 78 ezer, 37 ezer értékesített példány. Magyar Nemzet: 78, 50, 17 ezer. Magyar Hírlap: 35, 15, továbbá nincs ugyan idei adat, iparági hírek szerint azonban mintegy 8 ezer példány kel el naponta. Népszava: 29, 19, 10 ezer. E négy politikailag tömbösödött napilapnál így jött ki a 260 ezres csökkenés. A számok magukért beszélnek, bár a csuda tudja.

A négy országos napilap olvasói közül elég sokan maradtak hívek az újságjukhoz, csak éppen átpártoltak az online változathoz. Például a Népszabadság Online október 8-ig, a kiadás „felfüggesztéséig” napi átlagban 58 ezer olvasót könyvelhetett el, a Magyar Nemzet Online 42 ezret tudhat a magáénak. (A Magyar Hírlapról és a Népszaváról nem találtam digitális adatot, talán valamelyik hozzászóló kisegít.) A visszaesés katasztrofális, a bajt mégis inkább abban látom, hogy a digitális tartalomért nem szívesen fizetnek az olvasók. Egyik-másik szerkesztőség fizetőssé tette-teszi ugyan az online kiadást, de nem túl nagy sikerrel.

Ez eddig 2498 karakter. Ha a Népszava holnap esetleg megtisztel azzal, hogy közli ezt a bejegyzést is, vajon hányat pontoz ki belőle?

komment
süti beállítások módosítása