Médianapló

Médianapló - Szellemidézés vagy szemléletformálás?

2016. szeptember 27. 10:54 - Zöldi László

Tegnap este Will McAvoy eldöntött egy vitát. A 2012-es amerikai elnökválasztás napján az Esti híróra műsorvezetője mellett ült egy szakértő, aki mondott valamit. Talán nem figyeltem eléggé, mert most, utólag nem emlékszem, vajon adásban vagy adáson kívül szúrt-e oda a szakértőnek: „Melyik médiumra gondolt, amikor médiát mondott? Mert sok van.” Szerintem legalább négy.

Nemrégiben arról írtam bejegyzést, hogy egy szakmai tanácskozáson néhány helyi szerkesztőség vezetője ott is médiát mondott, ahol médiumot kellett volna. Hozzáfűztem, hogy nem zavar, ha amatőrök keverik a két kifejezést, az viszont kínos, ha újságírók teszik ugyanezt. Ezt követően szállt egymással vitába két kommentelő. Bircaman szerint „a médium és a média ugyanaz”. Majd amikor a nála műveltebb Je suis chauve rápirított, hogy a két szó nem helyettesíti egymást, elvégre a médium közvetítő közeget jelent, a média pedig a közvetítő eszközök gyűjtőneve, akkor pontosította az álláspontját, és egy folyamatot próbált láttatni: „A médium azért rossz szó, mert jövendőmondót is jelent, és már kezd kimenni a divatból. Azért használjuk helyette is a médiát, mert az nem jelent jövendőmondót.”

Oké, egy gondolatmenet erejéig komolyan veszem az okfejtést. A médium ugyanis nemcsak az idősebb hölgyet jelenti, aki besötétített szobában fogad bennünket, a térdével megmozgatja az asztalt, és síron túli hangon közli, hogy megjelent néhai szerettünk szelleme, majd az ő nevében társalog velünk. Azt a közeget is jelenti, amelyben kémiai és fizikai folyamatok játszódnak le. Sőt, ha bemegyünk a kedvenc éttermünkbe, és steak-et rendelünk, a pincér megkérdi tőlünk: „Most is médiumra kéri?” Lefordítom: változatlanul ragaszkodunk-e ahhoz, hogy közepesre süssék?

A kommentelő állításával ellentétben a kétségkívül több jelentésű médium karrierje épp fordítva alakult. Akik a rendszerváltás táján még nyakra-főre használták a média kifejezést, lassanként rászoktak a médiumra is. Több mint két és fél évtized múltán eljutottak oda, hogy a nyomtatott sajtó nevű médiumot, továbbá a rádió, a tévé és az internet elnevezésű szintén médiumot megkülönböztetik a gyűjtőnevüktől, vagyis a médiától. Erre utalt ironikusan Will McAvoy, a Híradósok című kitűnő HBO-sorozat központi figurája. Ha adásban sértette meg ama bizonyos szakértőt, tapintatosabban is tehette volna. Ha viszont a két bejelentkezés közti szünetben dorgálta, korholta, akkor a pontatlanul fogalmazó szakértő megérdemelte a fejmosást.    

9 komment
süti beállítások módosítása