Médianapló

Médianapló - Érvényes lesz-e a népszavazás?

2016. szeptember 13. 09:54 - Zöldi László

Szellemi műhely nyomaira bukkantam a Fideszben. Ennek megítéléséhez illik összefoglalni Orbán Viktor tegnapi megnyilatkozását az országgyűlésben. A miniszterelnök „Brüsszel cselét” emlegette, mert szerinte vannak olyan magyar városok, ahol az önkormányzati testület baloldali többsége hajlamos letelepíteni ama „migránsokat”, akiket az ország elutasít.

Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke Szegeden jártában a város népét megdicsérte a menekültek ellátásáért, és mellette állt Botka László szocialista polgármester is. Ezt már Kósa Lajos fejtegette tegnap este fél nyolc körül az Egyenes beszéd stúdiójában. Németh Szilárd ma reggel negyed nyolc körül a Start cimű, ugyancsak ATV-műsorban ugyanezt tette. Kósa Lajos szerint a szocialista politikusok nem kérték ki maguknak Schulz árulkodó mondatát: „Hallgattak, mint az a bizonyos a fűben.” Németh Szilárd pedig így fogalmazott: „Hallgattak, mint az a végtermék a fűben.” A két Fidesz-politikus még azzal sem fárasztotta magát, hogy az egyikük más hasonlatot válasszon.

A nyilvánosság előtt szereplőknek, például a politikusoknak vagy az újságíróknak kétségkívül szükségük van előre gyártott elemekre, amelyeket előhúzhatnak, ha nagyon muszáj. E sorok írója két másik hasonlatot szokott használni. Ha nem tetszik valakinek a csöndje, azt írom vagy mondom róla: „Hallgatott, mint süket disznó a búzában.” Ha viszont sajnálom, mert egzisztenciális kényszerből fogja be a száját, ezt: „Hallgatott, mint hal a szatyorban.” A két politikus által favorizált harmadik változatot még sosem fogalmaztam meg nyilvánosan, mert indokolatlanul sértőnek találom.

Elég nyilvánvaló, hogy Kósa Lajost és Németh Szilárdot ugyanazon a kommunikációs tréningen készítették föl. Ebből az a következtetés adódik, hogy a miniszterelnök attól tart, nem lesz érvényes a közelgő népszavazás. Nyomást gyakorolt hát a baloldali vezetésű településekre, hogy minél többen menjenek el szavazni, az embereit pedig arra utasította, hogy azokba a stúdiókba is üljenek be, ahová eddig helyettük többnyire Kovács Zoltán kormány-szóvivőt küldte. A jelek ugyanis azt sejtetik, hogy a más ügyekben kormánykritikus választópolgárok nélkül október 2-án aligha járulnak négymilliónyian az urnákhoz.

Mindazonáltal Németh Szilárd Fidesz-alelnöknek, a Magyar Birkózó Szövetség elnökének ma reggel volt egy rejtélyes mondata, melyen azóta is tűnődöm, vajon mire utalhatott: „Ez a népszavazás mindenféleképpen érvényes lesz.”       

39 komment
süti beállítások módosítása