Médianapló

Médianapló - Gyurcsány beárazta a népszavazást

2016. szeptember 03. 10:15 - Zöldi László

Ötven éve dolgozom mondatokkal. Kezdetben a sajátjaimmal, most már inkább a másokéival. Néhány napja például Vona Gábor soltvadkerti beszédét tanulmányozhattam. A Jobbik elnöke nyitotta meg az őszi politikai szezont, és ötvenvalahány percig tartotta szóval az értelmiségi hallgatóságot. Meglepően összefogott előadásából tíz mondatot jegyeztem föl. Bár egyiket se teszem be a szállóigék negyedszázada gyűjtött válogatásába, akadnak köztük ütősek.

Tegnap Gyurcsány Ferenc szónokolt a Demokratikus Koalíció kampánykezdő összejövetelén. Nem egészen harminc percig beszélt, és öt mondatát jegyeztem föl. Teljesítménye mennyiségileg Vonáéhoz hasonlítható, rutinosabban előadva. Ütős mondatai közül egyik sem gyanúsítható azzal, hogy asztaltársaságban ismételgetjük majd. Akadt például egy képzavaros eszmefuttatása, amidőn arra ösztönzött bennünket, hogy segítsünk „megtörni a félelem burkát, és kitörni ebből a hurokból” (a két igei állítmány kilógott a mondatból). Mindazonáltal igényességére vall, hogy kerülte az ellenzéki politikusok szellemi restségét, és nem vette át a kormányzati kommunikáció által meghonosított migráns kifejezést, helyette mindvégig a menekültet használta.

A jó szónoki adottságokkal megáldott politikus beárazta az október 2-i voksolást. Szerinte a Demokratikus Koalíció győz, ha nem lesz érvényes a népszavazás. Vagyis ha nem jut el az urnákhoz 4,1 millió plusz egy választópolgár. A DK célja tehát az, hogy érvénytelen legyen a népszavazás. Elképzelhető, hogy ez a cél megvalósul, csakhogy erről a nyilvánosság nagyobbik része aligha értesül. A fórumai leginkább a kormányzat kezében vannak, ha nem is olyan mértékben, mint ahogy a kommunikációs lehetőségeket gyakorta kihasználatlanul hagyó ellenzék feltételezi. Eddigi tapasztalataink alapján arra készülhetünk fel, hogy a választókörzetek lezárása után egy-két órával az összes párt vezetői mikrofonok és kamerák elé állnak.

A stábjuk addigra kiválasztja az eredményekből azt a mozzanatot, amelynek révén győztesnek nyilváníthatják magukat. Márpedig az értelmezési harcban a hatalmon lévők szava hallatszik a legmesszebbre. E kesernyés tanulsággal akár be is fejezhetném, ha nem olvasnám a ma reggeli lapokban, hogy Orbán Viktor jövő szombaton kampányindító beszédet mond Kötcsén, a hagyományos polgári pikniken. Fogadni mernék, hogy mindent megtesz azért, nehogy október 2-án este hamis győzelmi jelentéssel kelljen az ország nyilvánossága elé állnia.

36 komment
süti beállítások módosítása