Médianapló

Médianapló - Gyurcsány mégsem a Jobbikkal együtt váltaná le Orbánt?

2016. augusztus 26. 11:14 - Zöldi László

A nyári szünet után megkezdődött a politikai szezon. E következtetést abból vonom le, hogy a nyilvánosság képviselői megszólaltatták a hazai közélet két leggyakrabban kérdezett személyiségét: Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort. Azért említem őket ebben a sorrendben, mert a volt miniszterelnök tegnap este tévéműsorban fejtette ki az álláspontját, a jelenlegi kormányfő pedig ma reggel, kétszer annyi percben beszélt elképzeléseiről egy rádióműsorban. Gyurcsánytól öt figyelemre méltó mondatot jegyeztem föl, Orbántól tízet.

Két-két legérdekesebb mondatuk közül az egyik magántermészetűnek hatott, a másik ránk közvetlenül is vonatkozott. Gyurcsány Ferenc ezt mondta: „Politikai értelemben tudok már tízig számolni.” (Lefordítom: hajlamos az önkritikára, mert úgy érzi, hogy megbölcsült.) Orbán Viktor imigyen szóla: „Az ország nagy része szerintem úgy gondolkodik, mint én.” (Ő meg azt érzi, hogy képes a nép fejével gondolkozni.) Vele folytatom, mert eltűnődtem a másik mondatán is: „A madár sem tud ellenőrzés nélkül berepülni Magyarország területére.” (Felvázolta a bezárkózás folyamatát.) Gyurcsány pedig így hasonlította össze a Fideszt és a Jobbikot: „A rosszat a rosszabbal nem szabad leváltani.”

Na, leginkább ezen tűnődtem el, a volt miniszterelnök ugyanis nemrégiben még ezt fejtegette a Somogy megyei napilap digitális változatában: „Nem lelkesednék érte, de már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a kétharmados törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők.” S hogy nem véletlenül szólta el magát, rögtön hozzá is fűzte: „A centrális erőtér fölött létrejöhet a bal- és jobboldali összefogás.” (Sonline.hu, 2016. május 1.) Nem lepődtem meg, hogy ama bizonyos összefogásba beleértette a Jobbikot is. Elvégre nincs ezzel a gondolatkísérlettel egyedül.

Évekkel ezelőtt technikai koalícióról beszélt Karácsony Gergely, és néhány hete Haraszti Miklós pendítette meg ugyanezt. Egyik ellenzéki politikus sem vádolható a Jobbik iránti rokonszenvvel, mindazonáltal felötlött bennük, hogy Vonáék nélkül nem váltható le az Orbán-kormány. Gyurcsány Ferencet sem ítélem el, mert május elsején olyasmit hozott szóba, ami benne van a levegőben (ráadásul a fanyalgását sem hallgatta el). Most mégis úgy nyitotta meg az őszi politikai szezont, mintha a száját soha nem hagyta volna el a tegnapi kijelentéssel ellentétes értelmű eszmefuttatás.

5 komment
süti beállítások módosítása