Médianapló

Médianapló - A Hosszú-projekt

2016. augusztus 07. 10:40 - Zöldi László

Iron Lady kockáztatott. Mielőtt Katinkaként fölment volna az olimpikonokat Rióba szállító különgépre, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kilép a Vasas-egyesületből, és saját úszóklubot alapít. Amikor megkérdezték, nem fél-e attól, hogy veszélyezteti a magyar úszók összeforrott közösségét, olyasmit felelt, hogy közeleg a szeptemberi iskolakezdés, és ha a szülők augusztusban nem iratkozhatnak be a klubjába, akkor a gyerekek lemaradnak a legkorszerűbb edzésmódszerekről.

Hosszú Katinka tegnapról mára virradóra aranyérmet nyert az olimpián. Talán még nem nemzeti hősünk, de ha nyer még egyet (vagy pláne kettőt), özönleni fognak hozzá a gyerekek. Bejelentéséhez a Magyar Úszó Szövetség vezérkara jó képet vágott, az viszont aligha kerülte el a figyelmüket, hogy a szervezetükből amúgy is kilógó Iron Lady párhuzamos struktúrát hoz létre. Ráadásul a hagyományos módszerekkel edző magyar úszók szinte kivétel nélkül jobb eredményt értek el a riói előfutamokban, mint a második fordulóban, és lemaradtak a döntőről. Ugyanakkor ország-világ láthatta, hogy Katinka majdnem világcsúcsot úszott az előfutamban, a döntőben pedig meg is javította. Vajon a tévénéző szülők milyen következtetést vonnak le abból, amire az olimpiai szereplésből játszi könnyedséggel juthatnak?

Elképzelem, hogy Iron Lady egyik munkatársa keresi Budapesten vagy a főváros környékén a megfelelő uszodát. Azt is, hogy az úszóválogatott fiatal és csalódott tagjai már azon törik a fejüket, miként igazolhatnának át Katinkáékhoz. Azt is elképzelem, hogy Tusup és a beharangozott kanadai vezetőedző hamarosan kiválogatja a jelentkező gyerekek közül a legjobb vízfekvésűeket. Csak idő kérdése, hogy az immár kitűnő állóképességű úszók magánpénzből, népes csapatként, masszőrökkel, orvosokkal, biztonsági emberekkel fölszerelkezve foglalnak emeletet az ötcsillagos szállodákban, hogy edzés helyett (mellett) pénzdíjas versenyeken taroljanak.

A politikai haszonleső állam pedig előbb-utóbb észreveszi, hogy a közpénzből élő másik tábor a Hosszú-projekt résztvevőihez képest éppen csak pislákol. 2017-ben, a Budapesten megrendezendő világbajnokság után diszkréten átirányítja az „önkéntes” szponzorok (állami cégek) támogatását az eredményesebb műhelybe. Addigra Shane Tusup megtanul magyarul, és a Magyar Úszó Szövetségben beül a visszavonuló Gyárfás Tamás elnöki székébe. S mert Katinka férje talán magáévá teszi a mentalitásunkat is, első dolga lesz, hogy a kozmopolita Iron Ladyt kizárja a válogatottból.      

34 komment
süti beállítások módosítása