Médianapló

Médianapló - Csak a Bencék doppingolnak?

2016. augusztus 03. 11:17 - Zöldi László

Nemrégiben egy sportújságíró megnevezte az egyik kosárlabda-csapat tagjait. Minden harmadik Bence volt. Ezt az arányt az olimpiára készülő kajakosok is tartják. Egy év alatt hatukról bizonyosodott be, hogy teljesítményfokozó szert használtak, közülük kettő a Bence.

A kajak-kenu szövetség eltávolította a válogatottból Kucsera Gábort, Dombvári Bencét és Csipes Tamarát kokainozásért, Dudás Miklóst a biológiai térkép árulkodó ingadozásáért, az időközben visszatért Dombvári Bencét valami elavult izomnövelő szer használatáért, Horváth Bencét és Szomolányi Mátét pedig nehezen kimutatható növekedési hormonért. (Csipes Tamara letöltötte az eltiltást, és egyelőre még az olimpiai csapat tagja.) Talán legeredményesebb sportágunk fertőzöttségére, tapintatosabban fogalmazva veszélyeztetettségére föl kell figyelni, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke tegnap este kamera elé is állt. Kifejezte értetlenségét a legutóbbi eset miatt.

Ezt azonban nem venném túl komolyan, mert Borkai Zsolt főállásban győri polgármester, és az utoljára rajtakapott két kajakos szintén győri. Ráadásul elődje a MOB élén, Schmitt Pál is szükségesnek érezte, hogy véleményt nyilvánítson az élsportunkat beárnyékoló jelenségről. Néhány nappal korábban, egy másik Bencéről (Dombváriról) ezt mondta: „Ha ez a fiú az olimpián bukik meg, akkor az sokkal nagyobb szégyen, mint hogy itthon marad.” (InfoRádió, július 28.) Az a benyomásom, hogy ez a magyar sportvezetés nem hivatalos, bár következetesen alkalmazott álláspontja.

Egy ma reggeli tévéműsorban megszólalt Baráth Etele, a Kajak-Kenu Szövetség elnöke is. A veterán sportvezető okfejtése azért hatott hitelesnek, mert a metakommunikációja alátámasztotta az érvelését. Osztotta Schmitt Pál felfogását, és elhitette velem, hogy nem föltétlenül állami, még csak nem is szövetségi keretek közt zajlik az élkajakosok doppingolgatása. Ahányan lelepleződtek, annyiféle teljesítményfokozót használtak, és ez arra utal, hogy hajlamosak kockázatot vállalni. Így kerülhetnek néhány centivel a bivalyerős konkurencia elé, a nemzetközi sikerrel és hazai életjáradékkal kecsegtető aranyérem közelébe.

Kajaksportunk színvonalára jellemző, hogy a robbanékonyságot igénylő sprint-számokból először a legnagyobb olimpiai esélyes, Dudás Miklós iratkozott ki. Aztán Dombvári Bence győzött le mindenkit itthon, mielőtt kivált volna a csapatból. Most pedig a válogatókon győztes győri párost pótolják majd Rióban a világbajnoki cím védői.

2 komment
süti beállítások módosítása