Médianapló

Médianapló - Mi rejlik a letöltések mögött?

2016. július 21. 10:29 - Zöldi László

Néhány perccel ezelőtt éltem meg a másfél milliomodik letöltést. Ez megérdemel egy harmincsoros tűnődést. Félő azonban, hogy eme indítással le is beszéltem a bejegyzés elolvasásáról azokat, akik látványos eszmefuttatások szaftos kommentelésében élik ki magukat.

Gyakran szembesülök az álneves véleménnyel, hogy miért épp erről a témáról írok. Miért nem arról, amit a kommentelő írt volna meg, ha rászánná magát a blogolásra. Azért írok a választott témáról, mert az érdekel, mindazonáltal próbálom úgy megírni, hogy másokat is érdekeljen. A Médianapló 2002 január elseje óta létezik, és egy médiatanár töprengéseit tartalmazza. Eredetileg nem volt más, mint kommunikáció szakos főiskolások és egyetemisták posztgraduális képzésére tett kísérlet. A szemináriumokon sok minden került szóba, de mert lépcsőházi gondolkodó vagyok - nem erősségem a tartalmas rögtönzés -, általában utólag jut eszembe az érdemi válasz, amelyért persze böngészni kellett a szakirodalmat is.

Az már más kérdés, hogy az utánközlésre vállalkozó portálok elég gyakran közlik ezeket a tanügyi használatra szánt bejegyzéseket. Nem lehet minden kommentelőnek elmagyarázni, hogy amit olvas, az kapcsolódik az időszerű szemináriumi témához. (Vagy nem kapcsolódik, de a dupla tanórák közti szünetben firtatta az egyik diák.) A kommentelők érzik, hogy nem föltétlenül nekik szól a 2500 karakternyi okfejtés, és elfogadom, hogy ez olykor idegesíti őket. Ehhez képest könyvelem el a pillanatnyi eredményt. A Blog.hu-ra 2013. január 21. óta teszem föl a tanítványoknak való bejegyzéseket, és ma reggel, napra pontosan három és fél év múltán néztem meg a számlálót. 1.499.529 letöltést mutatott, azóta további 1375-en olvasták a tegnapi bejegyzést.

Igazán kár, hogy a szám nem hiteles, a digitális szerkentyű ugyanis joggal különbözteti meg a letöltéseket és az elolvasásokat. A letöltés óhatatlanul több, mint az olvasás. Vannak, akik nem egyszer nézik meg a bejegyzést, mint például e sorok írója, ha pontosítani, frissíteni kell a szöveget, mert egy kommentelő érdemben szólt hozzá, és neki van igaza. De hogy teljesebb legyen a kép, mindjárt hozzá is fűzöm, hogy a számítógép kimutatása szerint ama bizonyos három és fél év alatt 1.120.394-en olvasták a Médianaplót. Ennyi tanítványom azért nem volt abban a hat felsőoktatási intézményben, ahol a legutóbbi három évtizedben tanítottam. Köszönet tehát az érdeklődésért a töprengéseimbe gyanútlan belekezdő kommentelőknek is.           

komment
süti beállítások módosítása