Médianapló

Médianapló - Kikapcsolódni vagy bekapcsolódni?

2016. június 18. 10:46 - Zöldi László

Épp egy hete tűnődtem A nyilvánosság mostohagyerekei címmel. A Devecseri Újság körüli vitáról számoltam be a Veszprémben szerkesztett Napló alapján. A történet dióhéjban, hogy a négyezer lakosú, Somlóhegy melletti kisváros önkormányzati testülete nem fogadta el a helyi lapszerkesztő álláspontját. Aki leszavazták, túl nyomatékosnak vélték a polgármester befolyását a település nyilvánosságára. A megyei napilap most visszatért a purparléra, és a tudósításból egy mozzanatra figyeltem föl.

Ferenczi Gábor polgármester elfogadta, hogy a testület üléseit helyezzék át a kastély könyvtárából a művelődési házba. Ott jobbak a technikai feltételek, és a városi televízió egyenes adásban közvetítheti az üléseket. Ennek fejében azt kérte a jobbikos elöljáró, hogy az összejövetelek délután négykor vagy ötkor kezdődjenek. Igen ám, de az egyik képviselő ellenjavaslatot nyújtott be, inkább ebéd után egykor kéne kezdeni. A vitát négy-kettő arányban a polgármester ellenfelei nyerték. A héttagú testületből négyen képviselik a Jobbikot, ketten a Fidesz-KDNP-t, a maradék pedig független, az arány tehát azt sejteti, hogy a valaki a párttárs városvezető ellen voksolt.

Vajon a helyi nyilvánosság szempontjából milyen előnyei és hátrányai vannak az immár délután egykor kezdődő közvetítésnek? A város apraja-nagyja aligha láthatja, mert az apraja óvodában, iskolában van, a nagyja pedig dolgozik. Nézhetik a képernyőt a háziasszonyok, a nyugdíjasok és a munkanélküliek. Ha viszont délután négykor, esetleg ötkor kezdődne a közvetítés, akkor már a gyerekek is otthon volnának, a dolgozók pedig szintén hazaérnének. Mindenki figyelemmel kísérhetné az egyenes adást, akit érdekelnek a városka örömei és gondjai. Mindebből akár azt a következtetést is levonhatnók, hogy az önkormányzati testület többségével szemben a polgármester tágítaná a devecseri nyilvánosságot.

Csakhogy csalóka a kép. Délután négy-öt körül a tévék javában sugározzák a szappanoperákat. Íme, a kínálat ebből az idősávból: A farm, ahol élünk; Castle, Cobra 11, Doc Martin, Férjek gyöngye, Hegyimentők, Isten áldjon Esperanza!, Kórház a város szélén, Las Vegas, Magnum, Megtört szívek, New Yorki-i helyszínelők, Szeretned kell; Walker, a texasi kopó. Nyilvánosságkorlátozó szándékra vall, hogy okkal feltételezhető: a nagyszülők, unokák és munkából hazatérő szülők inkább a kikapcsolódást választanák, mint a helyi ügyekbe való bekapcsolódást.         

komment
süti beállítások módosítása